A gender szó miatt blokkol egy uniós nemzetközi szerződést Orbán

  • narancs.hu
  • 2023. március 27.

Belpol

A kifogásolt rész a nemek közti egyenlőségre vonatkozik. 

Magyarország blokkolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a legújabb javaslatát, amellyel az Európai Unióban tartózkodó menekültek számát szabályoznák – írja a Financial Times cikke alapján az rtl.hu

A 79 fejlődő országgal kötött ezzel kapcsolatos, most érvényben lévő megállapodás (cotonoui megállapodás) többszöri hosszabbítás után 2023 júniusában jár le. Az új egyezményt már 2021-ben letárgyalták, de az aláíráshoz az összes uniós tagállam beleegyezése kell. 

A Telex korábbi cikke szerint az új megállapodás (melyet Poszt-Cotonou Megállapodásként emlegetnek) egyebek mellett arról szól, hogy hogyan fogadhatják vissza a kibocsátó országok a menedékkérelmek elutasítását követően polgáraikat; hogyan lehetne szabályozottabbá tenni az irreguláris migrációt; hogyan kéne kezelni a kényszerű lakóhelyelhagyást kiváltó problémákat; hogyan lehetne vízumkérelmi eljárások, illetve családegyesítések útján lehetőséget teremteni bizonyos mértékű legális migrációra (elsősorban a nagy befogadóországokban, illetve az egykori gyarmattartó államokban). 

A kormány már 2021-ben is ágált ellene, akkor azzal a szöveggel, hogy "több migránst engednének be az unió területére", Orbán Viktor miniszterelnök pedig az EU-s vezetők múlt heti találkozóján egyértelművé is tette, hogy nem írja alá a régóta halogatott megállapodást, amely von der Leyen szerint épp a menekültek számának csökkenéséhez járulna hozzá. 

A Financial Timesnak névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő szerint

Orbán visszont most a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket kifogásolja. 

Az Afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni Államok Szervezetének (OACPS) 79 országgal fennálló, nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződés ugyanis említést tesz az esélyegyenlőségről és a diszkrimináció elleni küzdelemről. A feleknek elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség kérdését, továbbá elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia minden formája, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen. Orbán a gender 

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy Budapest csak akkor engedi át a megállapodást, ha átszövegezik azt. A lap szerint a mostani szövegváltozatban az szerepel, hogy "a felek rendszerszinten támogatják a genderperspektívát és biztosítják, hogy a nemi egyenlőséget" minden területen érvényesítsék.

Ursula von der Leyen az ügy kapcsán elmondta, hogy a megállapodás, amely egy meglévő szerződést frissít, létfontosságú az Európai Unió számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk