Az NVI elnöke szerint méltánytalan lenne, ha Vitézy kifogását felelősségre vonás követné

  • narancs.hu
  • 2024. július 1.

Belpol

Szerinte a választási szervek jól végezték a feladatukat a választások során. 

Interjút adott Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az Indexnek, melyben kitért a főpolgármester-választásra, valamint az érvénytelen szavazatok újraszámlálására. A választás még mindig nem zárult le, guyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) után a Kúria is helybenhagyta, hogy Karácsony Gergely 41 vokssal megelőzte Vitézy Dávidot, aki azonban alkotmányjogi panasszal élt a döntés ellen. 

Az LMP jelöltje, akit a véghajrában a Fidesz is támogatott Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével, azért számoltatna újra 800 ezer leadott voksot, mert szerinte több hibásan besorolt volt. Elfogadná azt is, ha csak a IV. és a VII. kerületben ismételnék újra a választást, mert úgy véli, megtévesztően húzták ki a javára visszalépő Szentkirályi nevét (ezt azzal magyarázza, hogy vékonyan fogó tollat használtak). 

 
Nagy Attila, az NVB elnöke a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálásán a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én. 
MTI/Balogh Zoltán
 

Nagy Attila méltánytalannak tartaná, ha emiatt lenne felelősségre vonás. Ugyan a gyakorlat valóban eltérő volt a kerületek között, mert egyes helyeken nyomtatóval húzták ki a Fidesz jelöltjének nevét, de a választási szervek a feladatot jól hajtották végre. Továbbá csak 285 olyan szavazó lap volt, ami érvénytelenből érvényessé lett minősítve a több jelöltre leadott iksz után: ezekből 268-nál vastagon, 17 esetben vékonyan volt áthúzva Szentkirályi Alexandra neve. Utóbbi mindössze 6 százaléka az érintett szavazólapoknak, a két vitatott kerület pedig a fővárosi választók számának 8,5 százaléka. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk