Molnár Zsolt szerint a Balatonnak főpolgármesterre van szüksége

  • narancs.hu
  • 2024. július 1.

Belpol

Úgy véli, nincs olyan közigazgatási szerv, amely egységbe forrasztaná a térség érdekérvényesítő képességét. 

Új közigazgatási egység létrehozatalára tesz javaslatot Molnár Zsolt, az MSZP párigazgatója. Ez a „Balaton Térség Önkormányzata” nevet viselné – írja a Népszava. Minderről Molnár hétfőn egy sajtótájékoztatón beszélt: mint kiemelte, a Balaton egyedülálló nemzeti kincs, amely az ország számára kiemelkedő idegenforgalmi bevételt hoz. A tó partján 41 településen, 11 városban közel 140 ezer ember él életvitelszerűen. Hosszú idő óta vita zajlik arról, hogy a Balaton térsége elsősorban lakóhely, a jövő nemzedékei számára megőrzendő természeti kincs, vagy pedig a turizmusnak kell prioritást élveznie. Ezek a szempontok szerinte közös nevezőre hozhatók, ehhez azonban egységes érdekérvényesítésre van szükség.

A Balaton térsége három megyére tagozódik, így nincs olyan közigazgatási szerv, amely egységbe forrasztaná a térség érdekérvényesítő képességét. Úgy látja, új közigazgatási egység a három megye fölött, megyei jogosítványokkal rendelkező területi önkormányzatként jöhetne létre, amelynek egyik fontos szerve a Balatoni Közgyűlés lenne. A közgyűlés tagjai a 41 település polgármesterei lennének. A közel 140 ezer térségi lakos pedig egy balatoni főpolgármestert is választhatna, aki vezetné a Balatoni Közgyűlést.

Hozzátette, a települési önkormányzatok hatáskörei nem csökkennének, hanem többletjogosítványokhoz juthatnának. A Balatoni Közgyűlés megkaphatná azokat a fejlesztési forrásokat, amelyeket megyék, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács, továbbá kiegészítő forrásokkal is tudna gazdálkodni. Az idegenforgalomból származó áfabevételek egyharmadát is megkaphatnák. Ezáltal pedig egy komoly mozgástérre tehetne szert a Balaton térsége, számolt be a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a „Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető című cikk miatt.