Az OEVB elutasította a Ráczné Földi Judit ellen benyújtott offshore-vádakat

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

Földi Judit azzal érvelt, hogy nem tulajdonos volt offshore cégnek, csak képviselője, a tiltás erre pedig nem terjed ki.

Az Országos Előválasztási Bizottság kétharmados többséggel elutasította a Ráczné Földi Judit ellen benyújtott hamis offshore-vádakat tartalmazó beadványt - csak a vádlók szavaztak igennel a saját vádjaikra - közölte a Demokratikus Koalíció.

Néhány napja ugyanis egy offshore-céggel hozta hírbe a a Válasz Online a Fejér megyei 1-es választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltet, Ráczné Földi Juditot (Demokratikus Koalíció).

A DK ma közölte: "a hamis offshore-vád elbukott", az ellenzéki előválasztást felügyelő Országos Előválasztási Bizottság ugyanis “2021. szeptember hó 27. napján 22/ET/2021 számú határozatában megállapítja, hogy a Tóth Bertalan által írt etikai beadványt Ráczné Földi Judit álláspontját megvizsgálva elutasította”. 

A közlemény szerint tehát a Földi Judit által a Bizottságnak benyújtott, közjegyző által hitelesített hivatalos dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Földi Judit soha nem volt offshore-cég tulajdonosa. 

A DK külön kitér arra, hogy a hat párt egy-egy delegáltjából álló Bizottságnak csak két tagja, az eredeti beadvány benyújtók - Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjának képviselői - támogatták a DK-s képviselőjelölt elmarasztalását.

"Akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak" - írja a DK.

A 24.hu hozzáteszi, a történet nem ilyen egyszerű. Ugyanis hiába a határozat, Földi Judit körül így is egy offshore-cégháló látszik körvonalazódni.  Ahogy írják, a DK-s képviselő az OEVB-nek elismerte, hogy 2010 óta igazgatója volt a Minos King Global Business LLC-nek, ugyankkor azt hangsúlyozta, hogy ebben a pozíciójában az elmúlt több mint tíz év alatt csak képviselő volt, és nem tulajdonos. Ezt a szabályok nem tiltják.

A 24.hu szerint a Ráczné a benyújtott igazolással a cégképviselői posztról való lemondását akarta igazolni, de az irat nem a lemondás tényérő szólt hanem arról, hogy a jövőben Jorgosz Szideropuloszt szeretnék kijelölni a képviseletre. Az iraton pedig dátum sem szerepelt, pedig Ráczné érvei szerint a lemondást még a feddhetetlenségi nyilatkozat aláírása előtt megtette. Az iratok ellenére a cégadatokból az derül ki a lap szerint, ha nem is tulajdonosként, de szövevényes kapcsolatokon keresztül több offshore-cég is összetalálkozik Ráczné és Szideropulosz környezetében.

A lap kihangsúloyzza: a DK-s képviselő a delaware-i cég valódi tulajdonosának nevét nem fedte fel. Azt állította, hogy a tényleges tulajdonosi nyilatkozat ügyvédi letétben van, és a személyes adatok védelme miatt nem hozza nyilvánosságra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?