Az OEVB elutasította a Ráczné Földi Judit ellen benyújtott offshore-vádakat

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

Földi Judit azzal érvelt, hogy nem tulajdonos volt offshore cégnek, csak képviselője, a tiltás erre pedig nem terjed ki.

Az Országos Előválasztási Bizottság kétharmados többséggel elutasította a Ráczné Földi Judit ellen benyújtott hamis offshore-vádakat tartalmazó beadványt - csak a vádlók szavaztak igennel a saját vádjaikra - közölte a Demokratikus Koalíció.

Néhány napja ugyanis egy offshore-céggel hozta hírbe a a Válasz Online a Fejér megyei 1-es választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltet, Ráczné Földi Juditot (Demokratikus Koalíció).

A DK ma közölte: "a hamis offshore-vád elbukott", az ellenzéki előválasztást felügyelő Országos Előválasztási Bizottság ugyanis “2021. szeptember hó 27. napján 22/ET/2021 számú határozatában megállapítja, hogy a Tóth Bertalan által írt etikai beadványt Ráczné Földi Judit álláspontját megvizsgálva elutasította”. 

A közlemény szerint tehát a Földi Judit által a Bizottságnak benyújtott, közjegyző által hitelesített hivatalos dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Földi Judit soha nem volt offshore-cég tulajdonosa. 

A DK külön kitér arra, hogy a hat párt egy-egy delegáltjából álló Bizottságnak csak két tagja, az eredeti beadvány benyújtók - Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjának képviselői - támogatták a DK-s képviselőjelölt elmarasztalását.

"Akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak" - írja a DK.

A 24.hu hozzáteszi, a történet nem ilyen egyszerű. Ugyanis hiába a határozat, Földi Judit körül így is egy offshore-cégháló látszik körvonalazódni.  Ahogy írják, a DK-s képviselő az OEVB-nek elismerte, hogy 2010 óta igazgatója volt a Minos King Global Business LLC-nek, ugyankkor azt hangsúlyozta, hogy ebben a pozíciójában az elmúlt több mint tíz év alatt csak képviselő volt, és nem tulajdonos. Ezt a szabályok nem tiltják.

A 24.hu szerint a Ráczné a benyújtott igazolással a cégképviselői posztról való lemondását akarta igazolni, de az irat nem a lemondás tényérő szólt hanem arról, hogy a jövőben Jorgosz Szideropuloszt szeretnék kijelölni a képviseletre. Az iraton pedig dátum sem szerepelt, pedig Ráczné érvei szerint a lemondást még a feddhetetlenségi nyilatkozat aláírása előtt megtette. Az iratok ellenére a cégadatokból az derül ki a lap szerint, ha nem is tulajdonosként, de szövevényes kapcsolatokon keresztül több offshore-cég is összetalálkozik Ráczné és Szideropulosz környezetében.

A lap kihangsúloyzza: a DK-s képviselő a delaware-i cég valódi tulajdonosának nevét nem fedte fel. Azt állította, hogy a tényleges tulajdonosi nyilatkozat ügyvédi letétben van, és a személyes adatok védelme miatt nem hozza nyilvánosságra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.