A Klubrádió vesztett a Kúrián a Médiatanáccsal szemben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

A döntés szerint jogszerű volt a Klubrádió pályázatának érvénytelenítése. A három tagú bírói tanács tagja volt Varga Zs. András, a Kúria elnöke is. 

Nem változtatott a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletén a Kúria: a legfrissebb döntés szerint a Klubrádió hibás pályázatot adott be, és a vállalat saját tőkéjének negatív mivolta miatt nem is vehetett volna részt a pályázaton.

Az ítélet jogerőssé válása után megnyílik a lehetőség, hogy a Médiatanács új pályázatot hirdessen a per tárgyát képező Budapest FM 92,9 MHz használatára - számol be a Media1.

A Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárásban egy háromfős, Fekete Ildikó, Remes Gábor és Varga Zs. András bírókból (utóbbi tavaly november óta a Kúria elnöke) álló legfőbb bírói grémium hozott döntést. Eszerint a Kúria most körülbelül 700 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a Klubrádiót.

Az ítélet szerint tehát a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, és zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiós társaságot, emellett a bíróság azt is kiemelte, hogy a hogy a Klubrádió üzleti terve sem felelt meg az előírásoknak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag a kormánypárt jelölte tagokból álló Médiatanácsa tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy „ismételt jogsértésekre” hivatkozva nem újítja meg a Klubrádió idén február 14-én lejáró, a budapesti 92,9-es frekvenciára szóló engedélyét, ehelyett inkább új pályázatot ír ki.

A tavaly novemberben kiírt pályázaton a terv szerint idén február 14-én szabaddá váló frekvenciára három pályázat érkezett: a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület (KRE) és az Andy Vana egykori rádióihoz köthető LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. adott be pályázatot. 

Bár a másik két indulót formai hibák miatt előbb kizárták, végül a Klubrádió a 92.9-es frekvencián idén február 14-én éjfélkor elhallgatott, miután a Médiatanács a Klubrádióval sem hosszabbította meg a rádióval a frekvenciahasználati engedélyt.

A Klubrádió akkor fellebbezett a Médiatanács döntése ellen, de előbb februárban a Fővárosi Törvényszék utasította el a beadványukat, majd ezt júniusban a Kúria is megerősítette

A tavaly kiírt frekvenciahasználati pályázatot idén márciusban a Médiatanács nyertes nélkül zárta le, mondván az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult, mert "törvénysértően gazdálkodott, bármikor kényszertörlési eljárást lehet ellene indítani".

A Klubrádió ismét fellebbezett a Médiatanács döntése ellen, de keresetét májusban a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította. Ezt az ítéletet erősítette meg most a Kúria. Amint ez az ítélet jogerőssé válik, az NMHH Médiatanácsa új pályázatot írhat ki a 92,9 MHz-re.

A 92.9-es frekvenciát ideiglenesen, május 3. és október 29. között a Hit Gyülekezetéhez köthető Spirit FM kapta meg, a Klubrádió pedig azóta internetes rádióként működik, a hallgatóit februárban nagyszabású kampányban próbálta átszoktatni a netes rádiózásra.  

Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa már korábban kijelentette: Alkotmánybírósághoz, és ha kell, a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul azért, hogy folytatni atudják a sugárzást. 

Arató a tárgyalás után a Klubradio.hu beszámolója szerint a mai ítélet után azt mondta, hogy nem várt más döntést,

Varga Zs. András végrehajtotta azt a párthatározatot, melynek célja a Klubrádió elhallgattatása.

A frekvenciát elvették, de a rádió továbbra is működik az interneten a hallgatók jóvoltából. A kúriai abszurd ítélet megerősítette azt, mekkora szükség van a Klubrádió működésére. 

Arató szerint belátható időn belül – legalábbis egy lehetséges rendszerváltásig – a Klubrádiónak nem lesz földi frekvenciája, de a rádió online hallgatható most is.

Azt is elmondta, hogy a Klubrádiónak van már egy alkotmánybírósági beadványa is a frekvencia meg nem hosszabbításával kapcsolatban, és erre a mostani döntésre is készül egy ilyen kereset. Ennek a reménybeli célja nem az, hogy az Alkotmánybíróság valamilyen érdemleges változtatást eszközöljön, hanem ez szükséges ahhoz, hogy európai bírósági fórumokhoz fordulhasson a Klubrádió a jövőben.

Arató András hozzátette még azt is, hogy ha jól értette, a kúriai tanács elnökasszonya azt állította az indoklásban, hogy nemcsak hogy igaza van az elsőfokú bíróságnak, hanem még csak nem is vitatta a Klubrádió a döntést. Ez nem igaz – nyilatkozta Arató –, több száz oldalnyi keresetben vezette le a Klubrádió, miért nem állja meg a Fővárosi Törvényszék egyetlen indoklása sem a helyét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.