Karácsony és Vadai összehajtott egy DK-s jelölt miatt

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

A Fejér megyei 1-es választókerületben induló Ráczné Földi Judit múltja a vita tárgya.

Egy offshore-céggel hozta hírbe a a Válasz Online a Fejér megyei 1-es választókerületben induló országgyűlési képviselőjelöltet, Ráczné Földi Juditot (Demokratikus Koalíció). Eszerint idén július 26-án szállt ki a jelölt az általa vezetett Alba Autómosó Kft.-ből egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás (Minos King Global Business LLC.), melynek Ráczné az aláírási joggal rendelkező képviselője. A hivatalos szlovák nyilvántartás szerint továbbra is ő maradt a delaware-i vállalkozás képviselője.  Ennek azért van jelentősége, mert a képviselőjelölt is aláírta épp 2021. július 26-án azt a nyilatkozatot, amely szerint offshore vállalkozás nincs az ő vagy a családja tulajdonában – írja a hvg.hu.

A DK-s politikus azt mondta, nincs és nem is volt offshore tulajdona, nem tudja, hogy került a neve a szlovák cégnyilvántartásba, a Válasz Online azonban folytatta a sztorit, egy dokumentumot hozva nyilvánosságra.

Ezek után Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, nem szavazna a DK jelöltjére. Szerinte „erre is jó az előválasztás. Ez a fájdalmasabb része, de megúszhatatlan. Az a tisztulási folyamat, amelyen át kell esni ahhoz, hogy minden jelöltünk hitelesen mondhassa magáról, és mi is mondhassuk róluk: méltóak a változást akaró többség bizalmára.”

Karácsony megjegyzésére Vadai Ágnes, a DK alelnöke válaszolt. Azt írta, ő vezette a pártban az integritási bizottságot, amely a jelöltek biztonsági ellenőrzéséért felel, és aki ismeri őt, tudja, hogy ilyen ügyekben nagyon szigorú. Kijelentette, Ráczné Földi Judit „minden szükséges dokumentumot be fog nyújtani, ami igazolni fogja a vádak hamisságát.”

Vadai furcsállja, hogy Karácsony meg sem várja a vizsgálat eredményét, hanem máris a jelölt kizárását követeli:  „hát ez nehezen fér össze azzal a demokrácia-felfogással, amit az ellenzék eddig képviselt.” Vadai leszögezi, a DK-nak nem kenyere a házmestertempó, és megemlíti, hogy a Karácsony által támogatott pécsi jelölt, Mellár Tamás a pécsi pride-ot polgárpukkasztó rendezvénynek nevezte, egy másik párbeszédes jelölt, Dorosz Dávid pedig még Karácsony helyetteseként a költségtérítés egy részét „Orbit rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára” költötte.

A leadkép forrása Ráczné Földi Judit Facebook-oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.