Az OKFŐ közölte az ügyeleti bérezés pontos összegeit

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 29.

Belpol

Január 1-től már érvénybe lép az emelés.

Miután a kormány rendelett hozott arról, hogy 29,4 milliárd forinttal megemelik az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka és a sürgősségi osztályok szakdolgozóinál a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez szükséges keretét, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) közleményz adott ki az új ügyeleti díjazás mikéntjéről.

A közlemény szerint az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka átlátható és országosan egységes rendszert teremt, és leírják, hogy a díjazást objektív szempontok alapján, az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapították meg.

Közleményük szerint 2022. január 1-től - az általános egészségügyi béremelés második ütemével együtt - az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke óránként bruttó 6000 forintra módosul, erre ráépül a kiegészítő ügyeleti díj, amelynek mértékét az intézményi és szakterületi besorolás határozza meg.

Utóbbi azt jelenti, hogy az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 forintos alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15,30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek, a díjtétel tehát igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez.

  • A rezidensek ügyeleti díját az ügyeleti díj 70 százalékában állapították meg. 
  • A heti pihenőnapon és az ünnepnapokon végzett ügyelet díja 20 százalékkal emelkedik.

Közölték azt is: jövőre - az ügyeleti díjazás rendszerének átalakításával egyidejűleg - a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik.

  • A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek,
  • míg 22 óra és reggel 6 óra között bruttó 6000 forintban.
  • A szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk