Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indít az SZFE ügyével kapcsolatban

  • narancs.hu
  • 2020. október 1.

Belpol

Az egyetem dolgozói pedig a mai napon sztrájkolni kezdtek.

Németh Gábor a Színház- és Filmművészeti egyetem sztrájkbizottságának egyik tagja bejelentette, hogy az SZFE belsős munkatársai a mai nappal megkezdték a munkabeszüntetést, mivel az SZFE fenntartójának képviselőjével nem sikerült megegyezniük követeléseikről. Németh továbbá közölte, hogy lesznek még tárgyalások, a sztrájk pedig holnap is folytatódik, amelyhez az egyetem belsős oktatóinak 60 százaléka csatlakozott.

Megalakult az SZFE dolgozóinak sztrájkbiztottsága

Sikertelen tárgyalás esetén határozatlan idejű sztrájkba kezdenek. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz - közölték az egyetemüket blokád alatt tartó hallgatók mai sajtótájékoztatójukon. A tájékoztatón a diákok képviselője felolvasta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak címzett levelüket, melyben felszólítják Palkovics Lászlót, hogy oszlassa fel a kuratóriumot.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az SZFE hallgatói panaszbeadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához, és az oktatási jogok biztosához is. Arra kérik az ombudsmant és az oktatási biztost, hogy a minisztériumot, mint az alapító jogok törvényes gyakorlóját, szólítsák fel állami intézményvédelmi kötelezettségeinek teljesítésére és az egyetemi autonómia garanciájának biztosítására, valamint vizsgálják meg az egyetemi autonómiát sértő és a mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket. A mai SZFE-s sajtótájékoztatón arról számoltak be a diákok, hogy megérkezett dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosának válasza, amely szerint vizsgálatot indít az ügyben.

Vidnyánszky bejelentette: ők mától az SZFE új rektorhelyettesei

És kijelentette: "Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet!" Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől, jelentette be Vidnyánszky Attila,szerda este az M5 műsorában - írja az MTI: Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le.

Figyelmébe ajánljuk