SZFE-ügy: panaszbeadvánnyal fordulnak a hallgatók az ombudsmanhoz és az oktatási biztoshoz

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Belpol

Szerdán kezdődik a 7 napos sztrájktárgyalás, ha eredménytelenül zárul, október 1-től sztrájkba lépnek a dolgozók.

Ismét közös sajtótájékoztatók tartottak az SZFE hallgatói, a vezetőséggel és oktatókkal a Vas utcában, ahol bejelentették: a hallgatók panaszbeadvánnyal fordulnak az alapvető jogok biztosához, és az oktatási jogok biztosához. Arra kérik az ombudsmant és az oktatási biztost, hogy a minisztériumot, mint az alapító jogok törvényes gyakorlóját, szólítsák fel állami intézményvédelmi kötelezettségeinek teljesítésére és az egyetemi autonómia garanciájának biztosítására, valamint vizsgálják meg az egyetemi autonómiát sértő és a mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket.

Tájékoztattak arról is, hogy szerdán, szeptember 23-án kezdődik az egyeztetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és kancellárja, valamint az egyetem dolgozóit képviselő sztrájkbizottsága között a követelésekről.  Amennyiben a hét napon keresztül tartó egyeztetés eredménytelen lesz, és nem teljesülnek a követelések vagy nem születik megállapodás, az egyetem dolgozói október 1-től sztrájkba lépnek.

Upor László kiemelte, hogy a híresztelésekkel ellentétben az egyetem nem szervezett és nem tartott politikai nevelő tábort. A tanév elindult, amit elmondása szerint, mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy szeptember 1-je óta elvégzett 109 Covid-teszt közöl 10 bizonyult pozitívnak. Mindegyik eset színészosztályhoz köthető, vagyis azok a diákok vannak a legjobban kitéve a fertőzésnek, akik valamilyen kontakt órán vesznek részt, társas éneklésen vagy mozgásórán.

A diákok a blokádot addig fenntartják, amíg nem teljesülnek az autonómiára vonatkozó követelsek.

Az SZFE vasárnap jelentette be a közösségi oldalán, hogy szerintük Vidnyánszkyék jogszabályba ütközően írták át az egyetem működési szabályzatát, ezért az egyetem vezetése az egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz, a jogellenesnek tartott szabálymódosítás ügyében pedig a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságának segítségét kérte.

A hírre Vidnyánszky Attila is reagált, aki szerint regnáló vezetésének csak káosz- és feszültségteremtés a célja.

Figyelmébe ajánljuk