Az önkormányzati beruházásokat is központosítaná Lázárék új terve

  • narancs.hu
  • 2023. január 25.

Belpol

Egy Lázár vezette állami tanács döntene a helyi igényekről, a közbeszerzésről és a végrehajtásról is. 

Egy törvénytervezet szerint a jövőben több ezer állami és önkormányzati beruházásról is a Lázár János vezette Beruházási és Építési Minisztériumban dönthetnének – számolt be az RTL

A csatorna szerint a most nyilvánosságra hozott törvénytervezet létrehozná az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanácsot Lázár János vezetésével,

ehhez a tanácshoz futnának be a beruházási igények az önkormányzatoktól is, a tanács vezetné le központilag a közbeszerzést, majd végül a végrehajtást is. 

Lázár János néhány napja egy rendezvényen arról beszélt, a döntés és a végrehajtás központosított rendszerben történik, de nem az önkormányzatok feje fölött, mert "a helyi közösség álláspontja, véleménye és vétója vagy támogatása elengedhetetlenül fontos és szükséges". 

Lázár Jánossal szemben Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere azt mondta, a terv hatáskör elvonását, az önkormányzatiság maradékának megszüntetését jelenti, mert ezzel az önkormányzatok, az emberek által megválasztott képviselők nem dönthetnek majd arról, hogy mikor, mit, kivel és hogyan szeretnének építeni vagy felújítani a saját településükön.

Az alpolgármester úgy látja, egyelőre nincs is kapacitás arra, hogy több ezer beruházásról egyetlen helyen döntsenek, így szerinte jóval lassabban valósulhatnának meg az önkormányzati építkezések. Ráadásul szerinte alkotmányellenes, hogy a kormány a beruházás idejére elvenné az önkormányzatoktól saját vagyonukat. "Lényegében kisajátítja az építési miniszter az önkormányzat vagyontárgyát, amin a beruházás zajlik, végrehajtja a beruházást, majd visszaadja a vagyontárgyat" – mondta Nagy Sándor.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint nem szakmai, hanem politikai kritika fogalmazódott meg a "közpénzek hatékony elköltését célzó törvénytervezettel" kapcsolatban. Hozzátették: az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk