Több mint kétezer pedagógus adta be a felmondását a státusztörvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 20.

Belpol

Csak az elmúlt pár hónapban. Ez a szám minden bizonnyal növekedni fog. 

A Pedagógusok Szakszervezete. (PSZ) felé több mint háromezren jelezték, hogy elhagyják a pedagógus pályát, Gosztonyi Gábor alelnök azt is elmondta a Népszavának, hogy több mint kétezren már be is adták a felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt. 

„Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést”

– fogalmazott a PSZ alelnöke. A Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e.

Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Az érdekvédő szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt, a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2022/2023-as tanévben is nőtt a 60 éves vagy idősebb pedagógusok aránya. Csak az általános iskolákban 10 039 főállású, 60 éven felüli pedagógus dolgozott, ami 1209 fővel több, mint a 2021/2022-es tanévben. A 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanárok száma 4687 fő volt idén, az előző tanévben pedig 4552. Vagyis a fiatalok aránya jóval lassabb ütemben növekszik. Az általános iskolákban idén már több mint kétszer annyi volt a 60 év feletti, mint a 30 év alatti tanár, írja a Népszava. 

A témában a friss Magyar Narancsban olvashat cikket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk