Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a férfi, akit egy Facebook-poszt miatt rémhírterjesztésért vittek be a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

A Facebook-posztja "az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon."

Ahogy azt mi is megírtuk, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki egy 64 éves férfihez, aki április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, ahol az ország tervezett újranyitását értékelte. A férfi ebben azt fejtegette, hogy ő nem bízik abban, hogy megtörtént a járvány tetőzése Magyarországon, szerinte a nyitásnak nagy kockázata van, majd megkérdezte például az ország vezetőitől, hogy ezt direkt csinálják-e, arra számítanak, hogy a "Költségvetésnek terhet jelentő" nyugdíjasokra is érvényes lesz-e a kijárási korlátozások feloldása.

A férfit végül elengedték, a 444.hu-nak azt mondta, közölték vele, hogy az ügynek nem lesz folytatása. A portál megkereste az ügyészséget is, akik válaszukban azt írták:

"Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz."

Majd azt is hozzáteszik, hogy "a 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására. Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon."

A válaszból az is kiderült, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott.

A kormányt kritizáló véleményt minősített rémhírnek a rendőrség

Az idős férfit nagy erőkkel vitték be kihallgatni, majd szabadon engedték. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki egy 64 éves férfihez, aki április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, ahol az ország tervezett újranyitását értékelte.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.