Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a férfi, akit egy Facebook-poszt miatt rémhírterjesztésért vittek be a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

A Facebook-posztja "az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon."

Ahogy azt mi is megírtuk, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki egy 64 éves férfihez, aki április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, ahol az ország tervezett újranyitását értékelte. A férfi ebben azt fejtegette, hogy ő nem bízik abban, hogy megtörtént a járvány tetőzése Magyarországon, szerinte a nyitásnak nagy kockázata van, majd megkérdezte például az ország vezetőitől, hogy ezt direkt csinálják-e, arra számítanak, hogy a "Költségvetésnek terhet jelentő" nyugdíjasokra is érvényes lesz-e a kijárási korlátozások feloldása.

A férfit végül elengedték, a 444.hu-nak azt mondta, közölték vele, hogy az ügynek nem lesz folytatása. A portál megkereste az ügyészséget is, akik válaszukban azt írták:

"Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz."

Majd azt is hozzáteszik, hogy "a 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására. Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon."

A válaszból az is kiderült, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott.

A kormányt kritizáló véleményt minősített rémhírnek a rendőrség

Az idős férfit nagy erőkkel vitték be kihallgatni, majd szabadon engedték. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki egy 64 éves férfihez, aki április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, ahol az ország tervezett újranyitását értékelte.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?