Itt van Semjén újabb törvényjavaslata: jönnek a különleges gazdasági övezetek

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

Ahol a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a megyei önkormányzat venné át.

Semjén Zsolt éjjel benyújtott egy törvényjavaslatot, amely kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat veszi át, szúrta ki az atv.hu.

A javaslat indoklása szerint ezzel az a célja a kormánynak, hogy "Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására."

Majd hozzáteszik: "a törvényjavaslat alapján létrejövő különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat azok fekvése szerinti települési önkormányzat határain. A törvényjavaslat szerinti megoldás arányosabb elosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra való tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a – megyei gazdasági, foglalkoztatási viszonyok tekintetében megfelelő ismeretekkel rendelkező – megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására."

Összecseng mindezzel az, ami Gödön történt: hogy arról mi is beszámoltunk, a kormány gyakorlatilag elvette a várostól a Samsung gyárat. Idén április 18-n jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amelynek értelmében a kabinet kijelölhet különleges gazdasági övezeteket, amik így átkerülnek a település fennhatósága alól a megyei önkormányzatokhoz, az indoklás szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Majd, a vasarhely24.hu nyomán megírtuk azt is, hogy a lap értesülései szerint Algyőn jöhet létre a következő különleges gazdasági övezet. Az elsősorban kormánypárti információforrásokkal dolgozó dél-alföldi híroldal "megbízható forrásból úgy értesült, Algyőn a Mol telephelyét is érintően jöhet létre a következő különleges gazdasági övezet. Az ilyen övezeteket a kormány kiemelten figyeli és védi a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság negatív hatásai ellen, ami örömhír a településen és a megyében élőknek."

Üzent a kormány: Göd után Algyő következhet?

Algyő polgármestere egyelőre nem kapott értesítést arról, hogy a kormány a település mellett különleges gazdasági övezetet jelölne ki. A vasarhely24.hu írta szerda reggel „megbízható forrásra" hivatkozva, hogy ez megtörténhet. A Szeged és Hódmezővásárhely között fekvő nagyközség önkormányzata - amelynek még sohasem volt fideszes polgármestere - így elveszítené bevételei nagy részét.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.