Itt van Semjén újabb törvényjavaslata: jönnek a különleges gazdasági övezetek

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

Ahol a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a megyei önkormányzat venné át.

Semjén Zsolt éjjel benyújtott egy törvényjavaslatot, amely kimondja: a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat veszi át, szúrta ki az atv.hu.

A javaslat indoklása szerint ezzel az a célja a kormánynak, hogy "Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására."

Majd hozzáteszik: "a törvényjavaslat alapján létrejövő különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat azok fekvése szerinti települési önkormányzat határain. A törvényjavaslat szerinti megoldás arányosabb elosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra való tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat. A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a – megyei gazdasági, foglalkoztatási viszonyok tekintetében megfelelő ismeretekkel rendelkező – megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására."

Összecseng mindezzel az, ami Gödön történt: hogy arról mi is beszámoltunk, a kormány gyakorlatilag elvette a várostól a Samsung gyárat. Idén április 18-n jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amelynek értelmében a kabinet kijelölhet különleges gazdasági övezeteket, amik így átkerülnek a település fennhatósága alól a megyei önkormányzatokhoz, az indoklás szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Majd, a vasarhely24.hu nyomán megírtuk azt is, hogy a lap értesülései szerint Algyőn jöhet létre a következő különleges gazdasági övezet. Az elsősorban kormánypárti információforrásokkal dolgozó dél-alföldi híroldal "megbízható forrásból úgy értesült, Algyőn a Mol telephelyét is érintően jöhet létre a következő különleges gazdasági övezet. Az ilyen övezeteket a kormány kiemelten figyeli és védi a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság negatív hatásai ellen, ami örömhír a településen és a megyében élőknek."

Üzent a kormány: Göd után Algyő következhet?

Algyő polgármestere egyelőre nem kapott értesítést arról, hogy a kormány a település mellett különleges gazdasági övezetet jelölne ki. A vasarhely24.hu írta szerda reggel „megbízható forrásra" hivatkozva, hogy ez megtörténhet. A Szeged és Hódmezővásárhely között fekvő nagyközség önkormányzata - amelynek még sohasem volt fideszes polgármestere - így elveszítené bevételei nagy részét.

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.