Müller: „A jelenlegi állapot kedvező, de nem tűnt el a vírus”

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

Megtartotta napi rendes sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs.

A tájékoztatón megjelent Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte, a kormány elkötelezett a munkahelyteremtés mellett. Két programot hirdetett meg:

  • egy bértámogatásit, aminek lényege, hogy a vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottainak béréből átvállal 75 ezer forintot az állam. Erre vonatkozóan eddig több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérvényt, ami több mint 72 ezer munkavállalót érint. A kérvények elsősorban a turizmus-vendéglátás, feldolgozóipar, illetve a szállítási területről érkeztek. Az államtitkár szerint a kormány hamarosan konkrét intézkedéseket jelent be a munkahely megteremtéssel kapcsolatban.
  • ismét hangsúlyozta azt, amit a miniszterelnök hirdetésben is tol: annyi munkahelyet teremtenek, amennyit a járvány elvesz. A három hónap álláskeresési járadék megszűnte után vagy az állami vagy a privát szférában mindenki fog munkát találni magának - ígérte az államtitkár.

Visszaszorulóban a járvány

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót, aki ismertette az aktuális adatokat. A járvány kezdete óta több mint 3000 ember fertőződött meg, az elmúlt 24 órában 28-cal nőtt ez a szám, ami mérsékelt növekedés. Viszont emelkedett az elhunytak száma 340-re, a 60 százalékukat Budapesten és Pest megyében regisztrálták. Ezzel egy időben több mint 1100-an gyógyultak meg. Jelenleg közel 700 embert ápolnak kórházban, viszont a járvány Müller szerint kezd visszaszorulni.

A tisztifőrvos kijelentette: az óvodákban, bölcsődékben kiemelten kell figyelni a gyerekekre. Nagy a mozgásigényük, viszont csak biztonságos körülmények között játszhatnak. Ha valakinek beteg a gyermeke, akkor ne vigye oviba, bölcsibe. Meg kell nekik tanítani a kézmosást, ilyenkor ugyanis nagyon fogékonyak.

Ha nem tudnak kimenni a szabadba, mert mondjuk esik az eső, akkor gyakran kell szellőztetni. Ha kint játszanak, akkor javasoltak a polifoam játékok, amik könnyűek, nem okoznak sérülést, viszont legalább naponta mossuk meg ezeket. Textíliákra külön ügyelni kell, olyanokat kell használni, amiket magas hőfokon lehet mosni. Müller azt javasolta, hogy a szülők részesítsék előnyben a pamut textíliákat.

A krónikus megbetegedésben szenvedők csak szabad akaratból vegyenek részt a gyermekek gondozásában. FFP 2-3 típusú maszkokat felesleges hordaniuk, sőt, ha beteg valaki, akkor kifejezetten ártalmas. Hallott olyanról, hogy egy intézmény nem szívesen fogadta egészségügyi dolgozónak a gyermekét, de leszögezte, a félelemnek semmi alapja.

Kiss Róbert alezredes elmondta, 37 helyszínre, köztük 26 kórházba szállítottak védőfelszereléseket. Budapesten és Pest megyében továbbra is ellenőrzik a korlátozások betartását, az elmúlt 24 órában 55 feljelentést tettek. Az összes elrendelt házi karanténok száma 11 ezer fölé nőtt, közel 50 ezer esetben kellett a rendőrségnek intézkedni a korlátozások megszegésével kapcsolatban.

Az operatív törzs újságíró kérdésekre válaszolva elmondta:

  • Jellemzően légzőszervi, szív és érrendszeri, vese és immunrendszeri betegségben szenvedők hunynak el.
  • A négy egyetem által elvégezett PCR-vizsgálat a jelenlegi fertőzöttségi állapotot méri fel. A jelenlegi állapot igen kedvező, de a vírus nem tűnik el, az is lehet, hogy a jövőben szezonálisan fog jelentkezni.
  • A vidéki kórházak felszabadítása elkezdődött, az új beutalási rend azt a célt szolgálja, hogy ellátás elindulhasson.
  • A vírus nem tűnt el, maximálisan oda kell figyelnünk egymásra az élet újraindításánál, az arcunk eltakarását tartsuk be.
  • Aki külföldre utazik az konzultáljon a konzuli irodákkal, hogy biztosított-e az utazása. A hazaérkezők egészségügyi vizsgálaton esnek át.
  • A klinikusok több szempont alapján döntik el, hogy ki lehet vérplazma-donor.
  • Nem érdemes az internetről tesztet rendelni, és tilos értékesíteni ilyeneket.

Figyelmébe ajánljuk