Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmagyarázta, miért száll be az állam az űriparba

  • narancs.hu
  • 2018. november 3.

Belpol

Többek között a migránsok miatt.

Pár napja űrkutatási miniszteri biztosa is van Magyarországnak, a VIII. kerületi fideszes képviselő a Magyar Időknek beszélt arról, hogy miért van szükség az ő munkájára.

Hív az űr: Szijjártó kinevezte a kormány űrkutatási biztosát az Űrkutatásért Felelős Főosztály élére

Nem, nem április elseje. Az űr nagy úr.

Ferencz Orsolya szerint az űrkutatás vívmányait olyan területeken tudjuk hasznosítani mint a navigáció, a katasztrófavédelem és a migráció, ezért gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is fontos, hogy az állam is támogassa az űripart.

„A Sentinel műhold adatait egész Euró­pa felhasználja a katasztrófavédelemben, a mezőgazdasági termésbecslésben, sőt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) is ezen szatellitrendszer segítségével követi nyomon a néptömegek mozgását. Kevesen tudják, hogy egy kisebb magyar cég kétezer alkatrésszel járult hozzá a ­Sentinel elkészültéhez” – jegyzi meg az Űrkutatásért Felelős Főosztály vezetője, hozzátéve, hogy azért van mit behoznunk ezen a területen a környező országokhoz képest.

A nagy fejlődéshez szükségünk lesz más országok mellett Oroszországgal való szakmai együttműködésre is. „Hosszú tetszhalott állapot után 2000-ben az első Orbán-kormánynak sikerült bilaterális együttműködési megállapodást kötnie az oroszokkal a világűr békés célú felhasználásáról, tavaly pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erősítette meg ezt a kapcsolatot Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel” – emlékeztet Ferencz.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.