Az UD Zrt.-ügy és Tóth Károly - Célkeresztben

Belpol

Lapunk meg nem erősített információi szerint az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott, személyes adattal való visszaélés miatt indított ügy gyanúsítottja lehet Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnöke. Tóth érdeklődésünkre nem volt hajlandó nyilatkozni. Az ügyben jelenleg csak Szilvásy György volt titokminiszter gyanúsított.
Lapunk meg nem erősített információi szerint az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott, személyes adattal való visszaélés miatt indított ügy gyanúsítottja lehet Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnöke. Tóth érdeklődésünkre nem volt hajlandó nyilatkozni. Az ügyben jelenleg csak Szilvásy György volt titokminiszter gyanúsított.

"Tekintettel a helyzetre és a körülményekre, semmit nem kívánok mondani. Hangsúlyozom, azt az ilyenkor szokásos formulát sem, hogy nem cáfolom, és nem is erősítem meg" - mondta Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja a Narancs kérdésére, miszerint igaz-e az az információ, hogy hamarosan gyanúsítottja lehet az UD Zrt. által kezdeményezett, személyes adatokkal való visszaélés miatt indított ügynek. A Narancs értesülése szerint július első napjaiban hallgatja ki Tóthot a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség.

Nem volt sokkal bőbeszédűbb Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője sem, aki nem a konkrét üggyel kapcsolatban kérdésünkre kifejtette, hogy az ügyészség nem jövőbeli, hanem már megtörtént eseményekről közöl - szigorú eljárásrend szerint - információkat.

Fazekas a Narancsnak megerősítette, hogy az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott ügynek jelenleg egy gyanúsítottja van, Szilvásy György, aki az előző kormányban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter posztját töltötte be. Mint emlékezhetünk, tavaly őszszel Kovács Tamás legfőbb ügyész kérte a parlamenttől Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését, ehhez azonban a törvényhozás többsége nem járult hozzá. Ekkor elkülönítették a Szilvásyval, valamint a Dáviddal és Herényivel kapcsolatos ügyeket - sőt, ez utóbbit meg is szüntették.

Ugyanakkor az áprilisi parlamenti választások után, amikor az MDF nem került be a parlamentbe, megszűnt Dávid és Herényi mentelmi joga. Az ügyészség pedig - Fazekas szavaival élve - folytatásra érdemesnek ítélte a vizsgálatot, így ismét egy eljárásban vizsgálja az UD Zrt. feljelentése nyomán Szilvásy, Dávid és Herényi ügyét. Az MTI korábbi közlése szerint a hírügynökség birtokába került központi nyomozó főügyészségi határozat "az eljárások tárgyára, valamint az ügyekben szükséges bizonyításra, illetve az ezekben mutatkozó szoros összefüggésekre tekintettel az alapügy és a folytatni rendelt nyomozás egyesítését tartotta indokoltnak." Nem kell nagy képzelőtehetség annak a megjóslásához, hogy ezek után hamarosan gyanúsítottá válhat az MDF két egykori vezetője.

Ehhez képest új fejlemény, hogy ez a nyomozás kiterjedhet Tóth Károlyra is. A legfőbb ügyész az előző parlamenti ciklusban nem kezdeményezte Tóth mentelmi jogának felfüggesztését. A volt szocialista képviselő nem indult az áprilisi országgyűlési választáson, így mandátuma s ezzel együtt mentelmi joga is megszűnt. Tóth Károly az őszi önkormányzati választásig tagja a békéscsabai közgyűlésnek, de itt sem méreti újra meg magát. (Korábban a Narancsnak úgy nyilatkozott, hogy ezt "nem lehet félig abbahagyni" - lásd: "Nem arra szerződtem, hogy szeressenek", Magyar Narancs, 2010. május 20.)

Információink szerint most a nemzetbiztonsági bizottságban az UD Zrt.-vel kapcsolatos kijelentései miatt vár rá az eljárás. Mint ismeretes, az UD Zrt. biztonsági cég ellen 2008 szeptemberében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor tett feljelentést számítógépes rendszer elleni bűncselekmény, államtitoksértés és más bűncselekmények miatt. Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke 2008 szeptemberében bejelentette, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A főügyészség végül nem foglalkozott ezzel a feljelentéssel. Az ügy kirobbanása után nem sokkal, 2008. szeptember 25-én Szilvásy György átadott egy telefonlehallgatásokat tartalmazó cédét a nemzetbiztonsági bizottságnak. Ez Tóth - a testület alelnöke - szerint bizonyította, hogy létrejött egy "árnyék-titkosszolgálat", amelynek segítségével fideszes politikusok államtitkokat próbáltak megszerezni. "Célirányos kérdések, feladatok kerültek megfogalmazásra, és válaszokat kaptak a megfogalmazott igényekre, egyértelműen olyan területekre is megfogalmaztak célirányos igényeket, amelyek megszerzése államtitok megszerzésére vonatkozik" - mondta ekkor a sajtónak Tóth. Az akkori beszámolók szerint a szocialista politikus ugyanakkor azt is állította, hogy "a fideszes képviselők nem követtek el bűncselekményt". Az állításaiban rejlő ellentétet a politikus nem tudta feloldani, de a titoktartásra hivatkozva nem mondott többet az ügyről.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.