Azért engedjük szabadon az embercsempészeket, hogy spóroljunk

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Belpol

Nagyot akarunk spórolni, hiszen tavaly 2544 csempészből csak 254-et tartanak már fogva az országban.

Azért engedték szabadon az embercsempészet miatt börtönben ülők 90 százalékát, mert „a szabadon bocsátás jelentős költségvetési megtakarítást eredményezett, valamint csökkentette a börtönök zsúfoltságát” – válaszolta az ATV-nek a Belügyminisztérium, miután kiderült, hogy a 2544 ilyen tett miatt elítélt bűnözőből csak 254 ül jelenleg is.

A Momentum elnöke, Tompos Márton szerint az elengedett embercsempészek akár 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolíthattak le, és most visszatérhetnek a feketegazdaságba. 2023-ban  összesen 2021 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből.

A magyar jog szerint az embercsempészet legenyhébb esetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg súlyosabb esetekben, például haszonszerzés céljából vagy bűnszervezetben való elkövetés esetén, akár nyolc-tíz év szabadságvesztés is kiszabható. A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a külföldi embercsempészek fogva tartása milliárdos költségekkel járna. Az elengedett elítéltek közül mindössze tizenhatot fogtak el újra, amit a minisztérium szerint a hatékonyság jele.

Az embercsempészeket „reintegrációs őrizetbe”, azaz a gyakorlatban szabadon engedő rendelet szerint aki 72 órán belül nem hagyja el Magyarországot, annál megszűnik a reintegrációs őrizet, magyarul visszakerül a börtönbe. Ez tehát mindössze annyit jelent, hogy elküldik az országból, az viszont nem kérdéses, hogyan követik őket ezek után nyomon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk