Azta’, Palkovics László miniszter csak annyit mond a tudósok listázásáról: „Az élet ilyen”!

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 23., 17:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

És tovább is megy: „Széchenyi István annak idején sem kutatóintézetekről nem beszélt, sem arról, hogy az Akadémiának aktuálpolitizálnia kellene.”

Csütörtökön megjelent nyomtatott kiadásunk interjút közöl Magyarország kormányának innovációért felelős tagjával, akitől azt szerettük volna megtudni, mit szól ahhoz, hogy egyes akadémiai intézetek munkatársait listázni kezdték a kormánypárti sajtóban? S persze azt is, hogy hol tart az egyeztetés a kormányzat és az MTA között. Egészen elképesztő válaszokat kaptunk!

Magyar Narancs: Mit szól ahhoz, hogy egyes akadémiai intézetek munkatársait listázni kezdték a kormánypárti sajtóban?
Palkovics Lászó: Az én államtitkár kollégáimat is listázták valamelyik újságban. Annyira én sem szerettem, de az élet ilyen.

MN: Soros-ügynököknek talán nem nevezték őket.
PL: Nevezték őket másnak.

MN: Tehát nem zavarja, hogy ilyen felhangot kapott a kutatásfinanszírozás átalakítása?
PL: Az újságírók azt írnak, amit akarnak. Magának meg lehet mondani, mit írjon? Nem. Egy biztos: nekem ehhez semmi közöm nem volt.

MN: Hogyan folytatódik most az egyeztetés az MTA-val?
PL: Menetrend szerint. Nekünk lesz egy előterjesztésünk az innovációs törvény módosításáról, amit a kormány el fog fogadni. Az MTA feladata is egyértelmű: van egy technikai munkacsoportunk, amely részben értelmezi az eddigi elképzeléseket, részben javaslatokat tesz az új rendszer működtetésére. Nekem mindegy, az Akadémia milyen gyorsan csinálja ezt, de a bizonytalanság a kutatásnak nem jó, és szerintem az egésszel két hónap alatt végezni lehet. Ha megkérdezi az akadémikusokat, ott is erősen megoszlanak a vélemények az intézethálózat finanszírozásával kapcsolatban. Egyvalami fontos: Széchenyi István annak idején sem kutatóintézetekről nem beszélt, sem arról, hogy az Akadémiának aktuálpolitizálnia kellene.

MN: A kutatásfinanszírozás átalakítása őket érinti, még jó, hogy elmondják a véleményüket.
PL: Ez rendben is van, nem erről van szó. Aktuálpolitizálás alatt azt értem, amikor az Akadémia közgyűlése kiad egy közleményt, hogy nem jó a kormány oktatáspolitikája, mert igaz, hogy többet fordítunk oktatásra, mint az uniós átlag, de nem jól költjük a pénzt. Varga Júlia kutató – akivel egyébként személyesen semmi problémám sincs – például leírja, hogy a kormány nem érti a duális képzés lényegét, miközben a kormány oktatáspolitikájának lényege a jól megcsinált duális képzés (az „Érettségi védelmében” című, 2015-ös tanulmány szerint a tervezett oktatási reformok a duális képzés teljes félreértéséről tanúskodnak. A tanulmányt Varga Júlia mellett több társszerző jegyzi. – T. Sz.). Ez politizálás. Ők az MTA alkalmazottai.

MN: Lovász László írja át az intézetekben kiadott tanulmányokat?
PL: Ő az Akadémia elnöke, vállalta, hogy irányítja a szervezetet, ebben a funkciójában sok mindent tehet. Az MTA kutatóintézetei, amelyek több mint 90 százalékban közösségi forrásokat használnak fel, ne politizáljanak. Ez a helyzet rossz az Akadémiának.

MN: Ezzel aligha nyugtatta meg azokat, akik szerint politikailag motivált az átalakítás.
PL: Az Akadémiának nem szabad politizálnia. A kormány politizál, mert egy ilyen szervezet, innen van a legitimációja. Politikai motiváció ettől függetlenül nincs a tervezett reform mögött: aki kiváló, legyen még kiválóbb, a párhuzamosságokat küszöböljük ki.

Az interjú teljes egésze elérhető a hírlapárusoknál még megvásárolható Magyar Narancsban. A lapra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs – Archívum részletes

A Magyar Narancs tartalmából.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2018. szept. 23., 17:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  Eeyore2
  2018. szeptember 24., hétfő 22:23
  Namost ez érdekes:ha valaki akadémikus és/vagy akadémiai intézetben dolgozik, annak alá kellett írnia "Soha sehol senkinek" fogadalmat? Vagy mégis hogy támasztaná alá Palkovics akadémikus, hogy ő állást foglalhat (nyilván, ő egy oktatáskutató, ő ért hozzá) oktatási kérdésekben, de oktatáskutatók nem szólhatnak hozzá?
  Kormányzati pozíció a száj kinyitásának szükséges feltétele?

  bátran tessék kimondani, ne tessék sunyizni
 2. 8
  Cyrano
  2018. szeptember 24., hétfő 19:30
  Harcolj:
  Válts browsert, az szokott segíteni a gondokon. Én általában firefoxolok, de ha nagyon vacak akkor átmegyek a chromeba vagy slimjet-be.
 3. 7
  harcolj
  2018. szeptember 24., hétfő 14:40
  Kedves narancs vért izzadok mire hatodjára elmennek a kommentek. Nem lehet a NERhekkereket kifüstölni ?
 4. 6
  harcolj
  2018. szeptember 24., hétfő 14:31
  Régen röhögve néztük a tudós Elena Ceaușescut a román tv-ben .Most nézem és hallgatom Palkovicsot , de nincs kedvem nevetni.
 5. 5
  Nonemart
  2018. szeptember 24., hétfő 08:45
  No, előttünk áll a fasisztoid alak, a maga valójában. Nevezhetnénk kriptokommunistának is, mini lunacsarszkijnak is - de ez nem művészet. Ez a kultúra aljadéka ! Mi az, hogy egyes emberek ne politizáljanak ? Mi az, hogy egy MTA ne politizáljon ? Az iskola igen, az MTA meg ne ! Palkovics igen, a Lovász meg ne ! Honnan veszi ez a rendszer ezeket az embereket ? Már régen ki voltak hajítva a szemétbe, onnan kotorja ki őket ?
 6. 4
  naki
  2018. szeptember 24., hétfő 07:38
  "Széchenyi István annak idején sem kutatóintézetekről nem beszélt, sem arról, hogy az Akadémiának aktuálpolitizálnia kellene." Széchenyi István annak idején arról sem beszélt, elképzelhetőnek tartaná-e, hogy efféle büdös egyéneknek köze legyen a Magyar Tudományos Akadémiához hatalompolitikailag.
 7. 3
  rworse
  2018. szeptember 23., 22:30
  Álmomban két macska voltam, és a két farkam játszott egymással...

 8. 2
  Enmerkar
  2018. szeptember 23., 20:58
  Szent István meg egy szót se szólt Akadémia alapításról ...
 9. 1
  jhamori
  2018. szeptember 23., 20:27
  Miért nem szabad politizálnia az Akadémiának? Széchenyi ezt megtiltotta, vagy nem tűrte? Esetleg ezt a geci találta ki, vagy maga palkovics, a nagy politikus?

  Tényleg: palkovics most politikus vagy akadémikus? Mert ugye a kettő egyszerre nem lehet. Szerintem az MTA most választási kényszerbe kavarodott - ha palkovics politikus, akkor nem lehet akadémikus.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra