Bajnai reagált a titkosszolgálat jelentésére: a politikai célú jelentés számos, lényeges állítása hamis

  • narancs.hu
  • 2023. július 2.

Belpol

A Márki-Zay Péter MMM-mozgalmához érkezett amerikai adományok felhasználásáról szóló jelentés többször is említi Bajnai Gordont.

Június végén hozták nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ (NIK) legfrissebb jelentését a kormányt leváltani akaró ellenzéki összefogás 2022-es kampányáról, illetve annak finanszírozásáról. Az összefoglaló egyik állítása egy meg nem erősített információ, miszerint a Datadat-csoport már a 2021-es ellenzéki előválasztást is befolyásolta – csak épp az nem derül ki a dokumentumból, hogy miként és miért.

A történtekre reagált most Facebook oldalán Bajnai Gordon, akit a jelentésben többször emlegetnek. Bajnai azt írja, a sejtetések ellenére a jelentésben bemutatott ügyletekben nem vett részt, azokról érdemi és közvetlen információi nincsenek. Hozzáteszi, egyetlen kisebbségi tulajdonrészen kívül a bemutatott szervezeteket sem különösebben ismeri belülről.

Szerinte a legfontosabb az, hogy ezt a jelentést (és elődeit) "annak lássuk, aminek a megrendelői szánták: politikai propagandakiadványnak. Hiszen az anyagban szereplő, szándékoltam hamis állítások egyértelmű politikai célokat szolgálnak". Ezzel szemben szerinte a tények azok, hogy az anyag nem állapít meg semmilyen jogsértést; megállapítja viszont, hogy a Datadat Professional Kft. a neki szerződés szerint kifizetett pénzeket teljes egészében elköltötte arra, amire a megbízása szólt.

Ezt követően felsorolja a szerinte hamis állításokat, miszerint

  • szerinte hazugság, hogy már 2014 az akkori Együtt párt bármilyen pénzügyi támogatást kapott volna a NED amerikai kormányzati szervezettől.
  • Szerinte az sem igaz, miszerint a Datadat manipulálta volna az ellenzéki előválasztást 2021-ben – ezt a Datadat vezetői már hét elején cáfolták: nem vettek részt a lebonyolításban, azt egy civil szervezet intézte.
  • Mindemellett kitér arra is, hogy az egyik korábbi titkosszolgálati jelentés is "gyakorlatilag elismerte azt, hogy az Action for Democracy által az MMM egyesületnek folyósított támogatások a magyar jogszabályokkal összhangban történtek".

Bajnai szerint

nehéz helyzetben van az ÁSZ, amikor a miniszterelnöki kabinetiroda parancsát végre akarja hajtani és az ellenzéki pártok pénzét a választások előtt elvonni, hiszen ezt jogilag semmivel nem tudja alátámasztani".

Hozzáteszi, szerinte akkor "a CÖF-nek vagy a Megafonnak ugyanilyen jogcímen nyújtott állami- és NER-oligarcha- támogatásokat is ugyanilyen módon duplázva kellene a Fidesztől elvonni".

Bajnai szerint "érdemeit messze meghaladóan" sokat emlegetik az ügyben, holott 9 éve külföldön, a szakmájában dolgozik, Magyarországon csak hétvégén van. Úgy gondolja, ritkán szólal meg a belpolitikai nyilvánosságban, szerinte a Fidesz és a holdudvara a személyében kockázatot lát és kreált ügyekkel támadja, rendszeresen rágalmazza.

Megjegyzi azt is, Magyarország korábbi miniszterelnökeként személyesen és naponta tapasztalta a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentőségét a magyar érdekek védelmében és érvényesítésében. "Ezen szervezetek hitelessége, pártpolitikán kívül- és felül tartása alapvető nemzeti értékünk és érdekünk kellene legyen. Szomorúan látom, hogy ezeket az alkotmányos és szakmai szempontokat az elmúlt néhány évben végképp alárendelték a fideszes hatalomgyárnak – ez sajnos valódi nemzetbiztonsági kockázat…."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?