Matolcsy letett a Bálnáról

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. szeptember 5.

Belpol

A Bálna helyett a Postapalota épületében rendezi be múzeumát az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében pénz- és banktörténeti múzeumot, valamint a gazdasági ismeretek megértését segítő látogatóközpontot hoz létre az újjászülető Széll Kálmán téri egykori Postapalota épületében.

Az 1924-ben, Sándy Gyula tervei alapján épült egykori Postapalota, amely túlélte Budapest ostromát is, jellegzetes szecessziós stílusjegyeit megőrizve születik újjá és új, modern funkcióival várhatóan 2020-ban nyitja meg kapuit. A leendő pénzmúzeummal és látogatóközponttal a jegybank szándéka szerint "lebontja a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat és bemutatja, hogy a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége".

A látogatók az élményalapú ismeretterjesztés jegyében ismerkedhetnek meg a bankolás, a válság, a tőzsde, az aranyfedezet, a monetáris politika, a kereskedelem, a piac, a tőke és még sok más olyan fogalom jelentésével, amelyeket nap mint nap hallunk, de csak kevesen tudnák elmagyarázni, mit is jelentenek valójában. Az érdeklődők a penzmuzeum.hu oldalán már látványterveket is találhatnak.

A Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 2016-ban vásárolta meg az épületet 22,3 millió euróért (kb. 7 milliárd forint), ezután kezdődött meg az 1920-as években épült, korábban irodaházként funkcionáló épület a felújítása.

A Pallas Athéné Alapítványok a Buda Palota esetében is a történelmi épület teljes rekonstrukcióját tűzték ki célul, amelyre az értékesítés lezárásáig 22,1 millió eurót költenek. Az épületet idén júniusban 45,3 millió euróért (több mint 14 milliárd forintért) vásárolja a jegybank vásárolta meg a saját alapítványától.

Három évvel ezelőtt még a hányatott sorsú Bálnát szemelte ki Matolcsy György, a jegybank elnöke. Az azóta bezárt Népszabadság akkori információi szerint Matol­csy először szóban puhatolózott Bagdy Gábornál, a tulajdonos fővárosi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesénél, majd Tarlós István főpolgármesternek írt levelében is jelezte vételi szándékát az épületre. A tárgyalások meg is kezdődtek. Bár sok sikert nem fűztek az ügyhöz, mivel Matolcsy és Tarlós kapcsolata rendkívül fagyos a BKV támogatásának 2011-es befagyasztása óta, kettejük között akkor lényegében a beszélő viszony is megszűnt.

A főváros egy évvel később úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a Bálna értékesítésére. Ám a megjelölt határidőig végül egyetlen ajánlat sem érkezett az épületre, így a nyílt pályázat eredménytelenül zárult. Matolcsy úgy tűnik, végleg letett az épület megszerzéséről.

Figyelmébe ajánljuk