Bár a népről szól, mégis a vezetőink tapsolhatják el ezt a 200 milliót is

  • Szalai Anna
  • 2019. január 23.

Belpol

Kétszázmillió forintot készülnek elkölteni a sportfővárosi rendezvényekre. A pénz csaknem fele gálára, tanácsadásra és projektmunkatársakra megy el.

Budapest egy globális sportfőváros – jelentette ki Orbán Viktor tavaly októberben. Ha ez egyelőre túlzónak is tűnik, Európa Sportfővárosa mindenesetre valóban Budapest ebben az évben.

A fővárosi önkormányzat 2015-ben pályázta meg a címet, amit el is nyert. (A spanyol Malagát, az örményországi Jerevánt és a máltai Vallettát előzte meg.) Az Európa Sportfővárosa címet 2001 óta nyerheti el minden évben egy 500 ezer főnél nagyobb európai város, az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége, a brüsszeli székhelyű ACES döntése értelmében.

Reprezentáció, a látvány, pénzosztás

A sportfővárosi stafétabotot tavaly februárban vette át Szalay-Bobrovniczky Alexendra főpolgármester-helyettes Gian Francesco Lupatellitől, az ACES elnökétől. Az esemény körítéseként megrendezett sportkonferencián egy együttműködést szimbolizáló közös sajtófalat is aláírtak a megvalósításban résztvevő szervezetek képviselői. A 6 méter széles sajtófal aláírásának begyakorlására a beszámolók szerint külön próbát is tartottak előtte.

Gyurta Dániel, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Kamuti Jenő és Mocsai Lajos a sportfővárosi cím átvételekor

Gyurta Dániel, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Kamuti Jenő és Mocsai Lajos a sportfővárosi cím átvételekor

Fotó: MTI/Mónus Márton

S ez jó mutatja mi is fontos igazán a sportfővárosi címben. A reprezentáció, a látvány és pénzosztás. Persze kis pénz, kis foci, de még így is több, mint amit a fővárosi önkormányzat a szabadidősportra, a fővárosiak egészségmegőrzésére költ.

Holott a fővárosi pályázat fő célkitűzése a mozgás öröme, a közösségi élmény, a fair-play és az egészséges életmód erősítése lenne. S erre bizony nagy szüksége lenne a budapestieknek. A gyerekek negyede túlsúlyos, alig negyedük állóképessége éri el a minimumszintet. A felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem mozog. Mióta az Orbán-kormány teljes erejével ráfeküdt a sportra, szórja a TAO-t és őrült iramban építi a stadionokat és csarnokokat, a felnőtt lakosság fittsége a 2013-as 38 százalékról 2017-re 33 százalékra esett vissza.

Lenne tehát min javítani. Ezért is háborog sok fővárosi sportszakember azon, hogy a Sportfőváros cím nyújtotta lehetőség kimerül néhány látványos rendezvényben, ahol Budapest és a kormány prominensei páváskodhatnak. Ezért kell Lánchidat formáló ugrálóvár, tűznyelők a műjégre, tömeges jóga a Citadellánál, spinning a Várkert Bazárban, nordic walking rekorddöntési kísérlet és persze koncertes nyitó és zárórendezvény.

És a tömegek átmozgatása?

A figyelmesek persze ezt már Szalay-Bobrovniczky Alexandra döntést ünneplő szavaiból is kihámozhatták volna, a sportért felelős főpolgármester szerint ez a cím lehetőség arra, hogy „a sport területén az európai közvélemény figyelme Budapestre irányuljon”. Bár a Sportfőváros hivatalos honlapján később azért korrigál. Köszöntőjében azt írja: „minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapjon nálunk a sport és ennek köszönhetően a városban élőket nap, mint nap arra ösztönözhessük, hogy életük szerves részévé váljon a mozgás”.

Mi les a tömegek átmozgatásával?

Mi les a tömegek átmozgatásával?

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mindez tökéletesen illeszkedik a magyar kormány sportpolitikai célrendszerébe – jelentette ki Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár a cím átvételekor. S ha valaki nem értené: „ez a cím egyértelmű elismerése annak, hogy méltó házigazdái tudunk lenni nagyszabású sporteseményeknek.” Szó sincs tehát tömegek átmozgatásáról. A cél, hogy Budapest megmutassa, milyen jó vendéglátó. Az önkormányzat pedig újfent jelezhesse kormánycélok kiszolgálására való hajlandóságát.

A sportfőváros cím birtokosának az év minden napján kellene rendezni egy sporteseményt, amibe a nemzetközi versenyek is beleszámítanak. Bár már január vége felé járunk, eddig a Városligeti jégpályán rendezett belépőjegyes megnyitón túl nem sok minden történt. Igaz, a főváros ideszámítja a hazai bajnokságok szokásos fordulóit, illetve az újpesti önkormányzat évek óta megrendezett Moccanj sportfesztiváljának téli változatát is. De még ezekkel együtt se jutott minden napra sportesemény. Közben a rendezvénysorozat szakmai programját és költségvetését is csak holnap tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

Sok újdonságra ne számítsunk

Az előterjesztés értelmében a programok gerincét a kerületi önkormányzatok – esetenként évtizedek óta futó – sportrendezvényei alkotják, ám ebből is alig negyvenet sikerült nevesíteni, bár az előterjesztés egy másik pontján 288 ingyenes kerületi állandó szabadidősport eseményt említ. (A kerületek csaknem felével még nem sikerült megállapodniuk.)

A rendezők idesorolják a 9 kiemelt fővárosi futóversenyt, a különféle élsport eseményeket is. Ezenfelül a Testnevelési Egyetem Rekreációs Tanszéke két rendezvénycsapatot is felállít, amelyek további 100 vetélkedő, program szervezésében segédkeznek. Az ugyan nem derül ki, hogy hol, kinek, mikor.

A Sportfőváros megvalósítását a Budapesti Sportszövetségek Uniójára (BSU) bízták. Legalábbis névleg. A Magyar Narancs információi szerint a Kamuti Jenő vezette szervezetnek nem sok beleszólása volt sem a programba, sem abba, hogy kik között osztják majd ki a rendelkezésre bocsátott milliókat. (A BSU, akárcsak a fővárosi önkormányzat többszöri megkeresésünkre se válaszolt a kérdéseinkre.)

Az eddig főként az edzőképzéséről ismert BSU évek óta a főváros sportstratégiai partnere, amelynek fejében évről-évre szolid támogatást kap az önkormányzattól. Idén a korábbiaknál jóval több, 200 millió forintos támogatásra tett javaslatot Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A költségvetési terv szerint a pénz negyedét – 53 millió forintot – a nyitó és a zárórendezvényre, valamint az Év sportolója gálára költik. 16,6 millió forint megy el három projektmenedzser-munkatársra, 3 millió közbeszerzési tanácsadóra, 1,5 millió jogi tanácsadóra, 16,2 millió weboldalra, PR-ra és Social media managementre.

A Színes Város Csoport készítette falfestés abból az alkalomból, hogy Budapest lesz a sportfőváros

A Színes Város Csoport készítette falfestés abból az alkalomból, hogy Budapest lesz a sportfőváros

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A fennmaradó 109 millió negyedét a fővárosi sporteseményeken való megjelenés viszi el, a másik negyedét a fővárosi kondiparkokban tartott edzéstanácsadás, a három rekorddöntési kísérlet 31 millióba kerül. Jut 17,5 millió egy családi sportnapra, a maradék 9 milliót pedig egy senior életmódváltó nap megrendezésére költik.

Régi kormány-motoros

A kerületi sportesemények költségeit a kerületi önkormányzatok állják, az élsportversenyeket az adott szakágak kormánysegédlettel, a többit a szervező cégek. Nagy kérdés, hogy ezek után minek kell jogi és közbeszerzési tanácsadó, pláne 3 projektmunkatárs. Főként, ha tudjuk, hogy a nagyobb rendezvényeket profi rendezvényszervezőkre bízzák.

A városligeti műjégpályán tartott nyitóeseményt például a Sensation Event & Congress bonyolította le bruttó 19 millióért. (Három jelentkező közül választották ki. Az egyik végül nem adott be ajánlatot, a másik jóval többet kért. A Sensation épp annyit, amennyi a keret volt.) A cég régi kormány-motoros. A cég tulajdonosa Sárosi Mónika, akinek korábban tulajdonrésze volt a hétvégén elhunyt Andy Vajna filmügyi kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának castingcégében  az Universe Management Kft.-ben is.

A Sensation Event  &  Congress jól teljesít, akár az ország. Nem csoda, hiszen sorra kapja a kormányzati megbízatásokat is. Hadházy Ákos, az LMP politikusa egyik korábbi Korrupcióinfóján jelentette be, hogy az Oktatási Hivatal 88,6 millió forintért szerződött Sárosi cégével, illetve a Budapest Party Service Kft.-vel egy, a „társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása” miatt kiírt uniós pályázat terhére.  De, mint ahogy a 24.hu megírta, jutott neki egy nagyobb falat a két uniós az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) nettó 11 milliárd forintos kommunikációjából is.

A Magyar Narancs sportfőváros szervezésére rálátó forrásai szerint aligha áll meg a történet 200 millió forintnál, miközben szinte semmilyen hatással nem lesz a fővárosi sportéletre.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.