Benkő Tibor szerint felesleges volt a Honvédkórházzal kapcsolatos hisztériakeltés, mert csak 54-en mondtak fel

  • narancs.hu
  • 2019. január 23.

Belpol

De "a kialakult humánerőforrás szűkössége miatt” a Honvédkórház helyettesítést kért.

Minden valóságalapot nélkülöző, a közvéleményt szándékosan megtévesztő, felesleges pánikkeltésnek nevezte Benkő Tibor honvédelmi miniszter a honvédelmi alkalmazotti jogállás bevezetésével kapcsolatos vádakat az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A honvédségnél dolgozó közalkalmazottak 99 százaléka elfogadta az új jogállást, az azzal járó többletjuttatásokat és egyben kötelezettségeket.

Ezért szerinte felesleges volt az elmúlt napokban a Honvédkórházzal kapcsolatos hisztériakeltés is, hiszen semmilyen valós alapja nem volt. A Honvédkórház dolgozói közül 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt.

Év elején írtunk arról, hogy Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott dolgozóját az országgyűlési többség a tavalyi utolsó, botrányos ülésén elfogadott törvénnyel idén automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte.

Ami azt jelenti, hogy honvédelmi alkalmazottként a katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá kerülve például előre be kellene jelenteniük, ha külföldre akarnak utazni, vagy honvédelmi továbbképzésre kényszeríthetik őket, de  például a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre” hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy a dolgozói bárhol, bármikor „teljesítsen ügyeletet”.

A miniszter leszögezte: a Honvédkórház minden osztályán továbbra is zökkenőmentes a betegek ellátása. Az ellenzéki politikusoktól önmérsékletet kért, hogy "hamis híresztelésekkel ne kérdőjelezzék meg" a Honvédkórház dolgozóinak elhivatottságát és az egészségügyi ellátás iránti felelősségérzetüket, ezáltal ne nehezítsék a Honvédkórházban dolgozó orvosok és szakápolók elkötelezett munkáját.

Közben a hvg.hu még kedden írt arról, hogy a távozók között van a koraszülött intenzív osztályának (Perinatális Intenzív Centrum, azaz PIC) vezetője Nádor Csaba és a sürgősségi centrum vezetője Zacher Gábor is.

A hírt a Honvédelmi tárca sajtóosztálya megerősítette a Népszavának, vagyis igaz, hogy dr. Nádor Csaba főorvos, részlegvezető valóban távozott posztjáról, ám, mint közölték utódjának kinevezése már megtörtént. A lap viszont arról ír, hogy ennek teljesen ellentmond a Nemzeti Népegészségügyi Központ azon határozata amely arra utasítja a mentőszolgálatot, hogy a legbonyolultabb ellátást igénylő koraszülötteket január 22.-étől máshova, például a fővárosban a Szent János kórházba, valamint a Semmelweis Egyetem Klinikára, valamint Tatabányára, Szegedre, Miskolcra, Veszprémbe vigyék. A döntést azzal indokolják, hogy a PIC „kialakult humánerőforrás szűkössége miatt” a Honvédkórház helyettesítést kért.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?