„Bárhogyan is végződik ez a nap, ma van az egészségügy legsötétebb napja”

  • narancs.hu
  • 2021. március 1.

Belpol

Sorra jelentik be egészségügyi dolgozók, hogy nem írják alá az új szerződésüket.

Az egészségügyi jogviszony bevezetésének első napján leállt az abai szakrendelő és a budapesti Szent Imre Kórházban is rengetegen felálltak – írja a hvg.hu.

A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását – idézi a lap Aba Város Önkormányzata közleményét. A tájékoztató szerint a szakrendelő vezetője az azt működtető gazdasági társaság ügyvezetőjeként megbízási jogviszonyban látta el a tevékenységét, ezt kellett volna egészségügyi szolgálati jogviszonyba átfordítani.

Mivel az igazgató ilyen jogviszonya nem tudott létrejönni, vezető nélkül maradt a szakrendelő, amelynek működése így hétfőtől szünetel. Azt írják:

Jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni.

Közben az Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen Facebook-csoportban az egészségügyi dolgozók sorra osztják meg döntésüket arról, hogy nem írták alá az új szerződést:

  • 23 év 6 hónap ... utolsó műszakomat kezdem! FREE EÜ!!!
  • 1991-2021 VÉGE
  • 1989.09.04,-2021.03.01. VÉGE! Tiszteletem mindazoknak, akik mertek nem aláírni és mindazoknak, akik mertek maradni! 
  • 9 éve kezdődött... mai nappal véget ér...Kitartást kívánok minden eü-s kollégának, bajtársnak. Köszönöm az élményeket , tapasztalatokat a bajtársi életérzést a közösséget . Vigyázzatok Magatokra
  • 35 év 7 hónap... ennyi volt 
  • 34 év, 4 hónap és 6 nap után ma vége.
  • Én is befejeztem 13 éves SBO-s pályafutásom. Kitartást a maradóknak, sok sikert a távozóknak!

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül tizenheten egy közös képpel búcsúztak el.

"Bárhogyan is végződik ez a nap, ma van az egészségügy legsötétebb napja" – értékeli a jelenlegi helyzetet Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Mint írja, ha csak a dolgozók 10 százaléka is felmond, az brutális következményekkel fog járni.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, március elseje éjfélig kaptak haladékot az egészségügyi dolgozók, hogy aláírják azt a szerződést, amellyel maradhatnak a közellátásban, feltéve, ha akarnak.

A törvény lényege, hogy március 1-jével megszűnik az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti státusza, és átlépnek a szolgálati jogviszonyba – már aki aláírja a szerződését. Emellett az orvosok jelentős béremeléshez jutnak, ám a szakdolgozók (ápolók, gyógytornászok, szülésznők, műtőssegédek stb.), akik az egészségügy 75-80 százalékát teszik ki, nem kapnak semmit.

Fontos elem továbbá a hálapénz kivezetése a rendszerből. Ezen felül azonban olyan pontok is belekerültek a törvénybe, mint a másod- és harmadállások engedélyhez kötése vagy a kirendelés. 

Figyelmébe ajánljuk