Takaros ábrán mutatjuk meg, hogyan kötődött egymáshoz Pharaon és Oszama bin Laden

  • - urfi -
  • 2016. december 25.

Belpol

Eddig is tudtuk, hogy közük volt egymáshoz, de hogy ennyire…

Már az egyik első Pharaonról szóló magyar cikk, a Heti Válasz áprilisi írása is megemlítette, hogy a szaúdi üzletembert egy „francia parlamenti jelentés úgy írja körül, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az Al-Kaida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal”. Az információ azóta számtalanszor megjelent a sajtóban és a politikusi nyilatkozatokban. Októberi cikkünkben kitértünk rá, hogy ennél többről lehet szó, hiszen a 2001-es jelentést bemutató korabeli cikkek (például a Guardianban vagy a Washington Postban) arról szólnak, hogy az 1992-es bukása előtt részben Pharaon által irányított bűnöző bank, a BCCI által kialakított módszerek és annak vezetői konkrétan az Oszama bin Laden körüli hálózatban tűntek fel. Fél tucat egykori BCCI-alkalmazott – köztük Ghaith Pharaon – pedig közvetlenül is köthető volt Bin Ladenhez különböző cégeken keresztül – írtuk októberben.

Most végre sikerült hozzájutnunk a teljes jelentéshez. A 2001-es vizsgálat egy olyan sorozat része volt, amely az európai pénzügyi rendszerek állapotát próbálta felmérni, vagyis az al-Káida és a bin Láden család üzleti tevékenysége csak egy mellékszál volt. A jelentés mellékletei sajnos nem elérhetők online, pedig a terrorizmus finanszírozásáról szóló kutatás eredményeit ott részletezik. De a beszámolók alapján egyértelmű, hogy a parlamenti bizottság szakértői alapos munkát végeztek, és számtalan cég tulajdonosi viszonyait és kapcsolatait feltárták, hogy kiderüljön, kikkel áll kapcsolatban a szaúdi család és személyesen Oszama bin Laden. (A jelentést egy többpárti bizottság fogadta el, de a kutakodás vezetője az az Arnaud Montebourg volt, aki azóta miniszteri rangig vitte, jelenleg pedig eséllyel pályázik arra, hogy a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje legyen.)

A jelentés törzsszövegében tehát nem írnak részletesen Bin Ladenékről, közzétesznek viszont két céghálót, amely a melléklet eredményeit ábrázolja. Az elsőn a Bin Laden család üzleti birodalmának egy szeletét mutatják be, külön kiemelve Pharaont és cégét, az Attock Oilt. (Mint tudjuk, ennek egyik alvállalkozásával üzletel a mai napig a Mol.)

false

Az igazán erős látvány viszont a második ábra. Ezen az látható, hogy a BCCI egykori vezetői, köztük Pharaon, hogyan kötődnek a Bin Laden családhoz és külön Oszamához.

false

Csak emlékeztetőül: ezzel az emberrel találkozott Orbán Viktor, az ő cégeivel üzletelt vagy üzletel a Külügyminisztérium cége és a Mol, az ő ügyvédjével kvaterkázott Tiborcz István, őt hozta össze a Külügyminisztérium Tarsoly Csabával, ő kapott gyanús körülmények között tartózkodási engedélyt – és róla állítja a miniszterelnök, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Figyelmébe ajánljuk