Beindult az Airbnb-kommandó Terézvárosban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 11.

Belpol

Megvolt az első ellenőrzés, nyolc szálláskiadóból öt üzemelt illegálisan. 

Terézváros az első, és egyben az egyetlen a fővárosi kerületek sorában, amelyik megpróbálta szabályozni a rövid távú lakáskiadást – írja VI. kerület önkormányzata közleményben. 

Mint fogalmaznak, a  Soproni Tamás vezette kerület mindezt úgy próbálta megtenni, hogy a szabályozás szolgálja elsősorban az itt élők nyugalmát és békéjét, másodsorban ne lehetetlenítse el azokat a családokat se, akiknek megélhetését biztosítja a szabályos, bejelentett szálláskiadás. A Kormányhivatal azonban közbelépett: elismerte ugyan, hogy az önkormányzat intézkedései egyaránt segíthetnénk az itt élőket és a szolgáltatókat is, ám álláspontjuk szerint a lakók érdekét szolgáló elvárások korlátoznák a lakáskiadókat, és ez ellentétes a kormány szándékával. 

Soproni Tamás ezek után a Miniszterelnökségtől olyan jogalkotást kezdeményezett, amely segíti a békés egymás mellett élést, és „nem szolgáltatja ki teljesen Terézváros lakóit az üzleti érdekeknek”. Érdemi reakció nem érkezett a kormánytól.

És mivel a nyári turizmussal megerősödő airbnb-szolgáltatás a terézvárosiak nyugodt életének, éjszakáinak rovására megy, az önkormányzat felállított egy olyan ellenőrző csapatot, amely legalább azokat kiszűri, akik ezt a tevékenységet bejelentés nélkül, feketén, nem csak a lakók, hanem az adófizetők kárára is űzik.

Az ellenőrző csapat első alkalommal nyolc szálláskiadó portálon hirdetett lakást ellenőrzött, ezekből öt üzemelt illegálisan, ún. NTAK szám nélkül. A tulajdonosok ellen azonnali hatósági eljárás indult, és a ,,fekete” működtetésről tájékoztatta a polgármesteri hivatal a társhatóságokat is, így a szálláskiadók több helyről is számíthatnak a bírságra. „Az intenzív ellenőrzés Terézvárosban folytatódik, az airbnb-kommandó a nyár folyamán mindenkire lecsap, aki nem tesz eleget még az alapvető kötelezettségeinek sem, és ezzel nem csak anyagi kárt okoz, hanem semmibe veszi a VI. kerületben élők nyugalmát, az otthonok békéjét”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk