Bérelt raktárakban áll több ezer lélegeztetőgép

  • narancs.hu
  • 2022. december 25.

Belpol

A Momentum szerint majdnem 400 millió közpénz arra ment el, hogy ne legyen ebből az ügyből még nagyobb botrány.

– Hálásak vagyunk.

– Köszönöm.

– Köszönjük. Portyázzon még!

– Küzdök tovább. 

Ez a beszélgetés hangzott el kamerák előtt a miniszterelnök és a lélegeztetőgépek beszerzésén dolgozó cég képviselője között, amikor lepakolták a Magyarországnak megvett berendezések egy részét. Az RTL Híradó által bemutatott felvételen látszik, a csomagoláson kínai írásjelek mellett ez a felirat áll: Hajrá Magyarország!

A koronavírus-járvány idején készült híradórészletet azért idézte fel a riport, mert most arról van szó, hogy az állam által közvetítő révén 300 milliárd forintért megvásárolt mintegy 16 ezer lélegeztetőgépből valamennyi – valószínűleg a beszerzett mennyiség nagyobbik fele – bérelt raktárakban áll, és – mint az Átlátszó novemberben megírta – eddig közel 400 millió forintba került a raktározásuk.

A riport szerint a miniszterelnök egy alkalommal azt mondta, előfordulhat, hogy egyszerre 8000 ilyen készülékre is szükség lehet itthon, ám a jelek szerint a magyar egészségügy kétezernél többet egyszerre nem tud működtetni, mert nincs több szakember a használatukra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, a nagykövetségek kaptak lehetőséget arra, hogy ha helyben szükség lehet lélegeztetőgépekre, venni vagy kérni szeretnének, akkor erről lehet tárgyalni. 

Bár az RTL nem kapott választ a minisztériumtól arra a kérdésre, eddig mennyit sikerült a gépekből eladni, és mennyit adtak ajándékba, az korábban kiderült, hogy ajándékként több száz darab került Csehországba, a Felvidékre, Kárpátaljára,  a Vajdaságba, Boszniába, Libanonba, Jordániába, Kirgizisztánba, Ugandába, Moldovába és Tunéziába. 

Az RTL riportjában Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese azt mondja, az a pénz, amibe a raktározás kerül, olyan közpénz, ami azért megy el, hogy a kormány ebben az ügyben ne szenvedjen el még nagyobb arcvesztést: „szétlopták az egészet, pandémia idején, és aztán még raktározzák, közpénzből”.

Közben a lélegeztetőgépek beszerzésével megbízott cég végelszámolással megszűnt, nemrég pedig az üzleten legtöbbet kereső anyavállalat is gazdát cserélt, és az új tulajdonos ott is elrendelte a minap a végelszámolást.

Az RTL-nek a gépek szükségességét firtató kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium most azt felelte, hogy a következő évtized a járványok és a migráció évtizede lesz, ezért a kormány felkészül minden eshetőségre: az életmentő lélegeztetőgépekből is rendelkezésre áll a stratégiai készlet, hogy az ország és a magyar emberek soha ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk