A lélegeztetőgép-beszerzések nyertese után az anyacég is megszűnik

  • narancs.hu
  • 2022. december 21.

Belpol

8,05 milliárd forint osztalékot kaptak a tulajdonosok, a céget eladták, az új tulajdonos végelszámolást indított.

A magyarországi lélegezetőgép-beszerzésben részt vett Fourcardinal Kft. közel 17 milliárd forintos szerződést kötött a magyar állammal a koronavírus-járvány közepette, 2020 áprilisában. A következő év szeptemberében elindult a cég végelszámolása, most pedig a kft.-t létrehozó anyacéget is megszünteti új tulajdonosa – írja az Mfor.

A kormány a koronavírus terjedésekor úgy döntött, lélegezetetőgépeket vásárol, és végül 16 ezer darab berendezést szerzett be, összesen 300 milliárd forintból.

Azt már az idő tájt is firtatták, hogy miért vásárolt Magyarország ilyen sok készüléket, ha a működtetésükre úgysem lenne elég kiképzett szakember.

A beszerzésben több cég is részt vett. A Fourcardinal Kft.-re azért figyelt fel a sajtó, mert ez működtette korábban az egyiptomi kereskedőházat, és – írja az Mfor – közel állt Rahói Zsuzsannához, Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához. 2020. április 20-án írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium a kft.-vel az ezer darab kínai lélegeztetőgép beszerzéséről szóló, akkor 17 milliárd forintos szerződést.

Ugyanazon a napon két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt zrt.-t alapított, SRF Silk Fund Holding néven, és még szintén aznap a Fourcardinal Kft. taggyűlése úgy döntött, hogy ez a vadonatúj zrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a kft.-ben, és a profit 7/8-ad részben nem a kft. főtulajdonosáé, hanem a bejegyzés alatt álló részvénytársaságé lesz.

A Fourcardinal Kft. bevétele és profitja a 2020-as és 2021-es évről szóló beszámolók alapján meg is ugrott. 2020-ban 15,4 milliárd forintot fizetett ki osztalékként. 2021-ben 2,2 milliárd volt a nyereség, de részben az eredménytartalék terhére 2,8 milliárdos osztalékot adott tulajdonosainak a cég, amelynél 2021 szeptemberében végelszámolás indult,  és 2022. május 10-én törölték is a kft.-t.

Az osztalék úgy oszlott meg, hogy a Silk Road Fund Zrt. 15,9 milliárdot kapott, a maradék 2,2 milliárd pedig Nagy Beatrix többségi tulajdonoshoz került.

A Silk Road beszámolójából az olvasható ki, hogy az idei május végi taggyűlés határozata alapján 8,05 milliárd forintot kapnak osztalékként a zrt. tulajdonosai a 2021-es év alapján. 2022. november 16-án a cégbíróságra olyan iratot nyújtottak be, hogy a zrt. száz százalékban a vértesszőlősi Balázs-Hörömpöli Anetté lett. Az új tulajdonos pedig négy nappal a változás decemberi bejegyzése után úgy határozott, jogutód nélkül megszünteti a társaságot. A végelszámolást, mint a Fourcardinal Kft.-nél, Süli Kálmán végzi, 15 millió forint plusz áfáért.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?