Béremelést ígért Orbán az ápolóknak, bölcsődei, szociális és kulturális dolgozóknak

Belpol

Péntek reggel a rádióban arról is beszélt, hogy "Brüsszel összekeveri a gazdaságpolitikát a szexuálpolitikával". 

Ősszel gyorsabban terjed a vírus, és csak az oltás segít, aki nem veszi fel, veszélyben van – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli szereplését a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. 

Orbán arról beszélt, hogy Magyarország egy "komoly ország", az pedig nem lenne komoly dolog, hogy fizessenek azért, hogy valaki beoltassa magát, mert mindenki fel tudja mérni a kockázatot és a felelősséget, de sokan agitálnak az oltás ellen, és ez nem maradt hatás nélkül.

Emellett azt tanácsolta, hogy

mindenki vegye fel a harmadik oltást is, ő is ezt fogja tenni a jövő héten.

Az nem került szóba, hogy milyen oltást fog kapni, de hozzátette, senki nem tud biztosat, mert ez egy fiatal vírus, de az biztos, hogy az oltás működik, és jobb, ha van harmadik, mint ha nincs. 

Az emelkedő energiaárakról azt mondta, a rezsi fontos kérdés a magyar családoknak, majd felidézte 2002-t, mondván hogy ő már akkor megmondta, hogy a baloldali kormányok mindig megengedik a rezsiárak emelését, és hogy ez egy politikai kérdés is, mert az ellenzék most is piaci rezsiárakat szeretne. Orbán szerint piaci rezsiárak esetén a családoknak "360-370 ezer forinttal kellene többet fizetnie, havonta 32 ezer forint hiányozna a családi kasszából". A hatósági árakkal viszont nem ez a helyzet, de Magyarországot sem hagyja érintetlenül az áramelkedés, mert a benzinárakon azért érezni lehet tankoláskor. 

Most is elmondta, hogy szerinte Brüsszel a felelős az energiaárak emelkedéséért, mert "a derék bürokraták kitalálták, hogy a klíma ellen úgy kell harcolni, hogy emelik az energia árát szándékosan". Szerinte ezzel pont az ellenkezőjét gondolják annak, mint a magyarok (akik szerint alacsonyan kell tartani az árakat), mert úgy vélik, hogy akkor lehet rákényszeríteni az országokat arra, hogy kevésbé szennyező energiát használjanak, ha megemelik az árakat, mert akkor majd átállnak másra. Hozzátette, hogy ez csak akkor valósulhat meg, ha van más, mert ha nincs alternatíva, akkor csak megemelkednek az árak, és többet kell fizetni. 

"Ezt elbaltázták" – kommentálta a dolgot, mondván ez egy komoly szakmai hiba, és "Brüsszel ma a probléma". Mint mondta, a cseh, lengyel, magyar kormány most közösen követeli, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, amelyek hozzájárultak a mostani magas árakhoz, de nem csak vétózni akarnak, hanem javaslatokat is tettek. Elmondása szerint két hét múlva újra napirendre tűzik a miniszterelnöki csúcson a rezsikérdést, "a magyar-lengyel-cseh front tartani fogja magát". 

Hosszan beszélt a gazdaság jó teljesítményéről, mondván a magyar gazdaság teljesítménye mindig az emberek munkáján múlik, azon, hogy hogyan dolgoznak, és hogy a gazdasági szakemberek hogyan dolgoznak, szerinte a "Gyurcsány-korszakban" ugyanis rossz szabályzók voltak, segélyből jobban meg lehetett élni, mint munkából, ezért ment rosszul a gazdaság. Orbán szerint most viszont jól megy, 10 ország tudta csak elérni a járvány előtti gazdasági színvonalat a 27-ből, Magyarország köztük van, és ebből tudnak számos dolgot megvalósítani, például a vártnál magasabb inflációt korrigálni a nyugdíjasoknak, az adóhivatal vissza fog adni 600 milliárd forintot majdnem 2 millió embernek, és 

2022. január 1-től az ápolók bérét 21, a bölcsődei és a szociális dolgozók bérét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik.

Azt is mondta,, reméli, hogy a teljes 13. havi nyugdíjt sikerült most visszaépíteni, és a minimálbért is 200 ezer forintra, de ehhez még megoldást kell találni a vállalkozókkal, ugyanis a vállalkozói adókat kell csökkenteni, most a számokról folyik a vita. 

Hangsúlyozta, hogy minden a gazdaság teljesítményétől függ, a "polgári kormány" hitelből nem akar bért emelni, mert akkor csődbe fog menni az ország, szerinte "így vitték csődbe az országot" korábban. Hozzátette, nem a szándék hiányzik, hogy mindenkinek megemeljék a bérét, a pedagógusoknak is igaza van, mert bár 2013-14-ben ők az elsők között kaptak béremelést, azóta volt infláció és mások is kaptak béremelést, ezért hátrább sorolódtak, de jövőre 10 százalékos béremelés jöhet, és 2023-ban egy nagyobb bérrendezés is lehet. Megjegyezte, hogy a pedagógusok most éppen sztrájkra készülődnek, tárgyalni fognak. 

Miután hosszan beszélt a magyar gazdaság jó állapotáról, utána arról beszélt, hogy ez azért egy "vékony jég", mert közben magas az államadósság, amely most "75-80 százaléknyi", ezért közben adósságot is kell csökkenteni.

A helyreállítási alapról azt mondta, nem voltak benne biztos, hogy egyáltalán szükség van a közös uniós hitelfelvételre, de a "közbölcesség" az volt, hogy erre szükség van, most viszont vannak, akiknek odaadták, és Magyarországnak meg nem, szerinte "ez nem fair", mert Magyarország így versenyhátrányba kerül, ezt a pénzt pótolni kell, ezért vették fel a rekordösszegű hitelt.

Azt mondta, "az LMBTQ-lobbi miatt" nem adják oda a helyreállítási pénzeket, mert akkor adják csak oda, ha beengedik az iskolába annak a világnak a szószólóit, "akik nem úgy élnek mint mi, ahol nem lány szeret fiút", a "mindenféle furcsa életmódokat népszerűsítő LMBTQ-aktivistákat", és ez nem is gazdasági kérdés.

"De a magyar gazdaság nem szenvedhet amiatt, hogy Brüsszelben összekeverik a gazdaságpolitikát a szexuálpolitikával"

– mondta. 

Végül szóba került, hogy Karikó Katalin nem kapott Nobel-díjat. Orbán erre azt mondta, megmentette sok millió ember életét, és lehet, hogy ezért nem jár Nobel-díj, de ő "a mi hősünk". Hozzátette, a magyarok szeretnek nemzetközi elismerést kapni, és lehet, hogy Nobel-díjat éppen nem kapott magyar, de a fiatal szakmunkások taroltak egy nemzetközi versenyben, és Magyarország jövője azon múlik, hogy lesznek-e világszintű szakmunkásaink, világ legjobb gazdaság legyünk. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?