621 milliárd forintot költött sportra a kormány a világjárvány első évében

  • narancs.hu
  • 2021. október 8.

Belpol

És ebben a TAO-támogatás nincs is benne.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány okozta válság nem különösebben rázta meg a hazai sportéletet, a magyar kormány minden eddiginél többet költött rá – írja az mfor.hu. A lap szerint a parlamenthez napokban benyújtott zárszámadási törvényjavaslat legalábbis erről árulkodik.

Az összesítés szerint 2020-ban rekord összeget, 621 milliárd forintnyi közpénzt költött a kormány a sporttal összefüggően. Ráadásul ebben nincsenek benne a TAO-támogatások, amik az államkassza helyett a sportszervezetekhez érkeznek. Ez is példátlan összegű lett: 176 milliárd forint. Így összesen a világjárvány évében 797 milliárd forintnyi közpénzt költött a magyar kormány sportra.

A hatalmas összeg több forrásból áll össze a portál szerint: a költségvetés fejezeti előirányzatai 366 milliárd forintot irányítottak az ágazatba, a gazdaságvédelmi programokon belül rendeleti úton 240,8 milliárdot irányított át a kormány, a rendkívüli tartalékból 13,8 milliárdot költöttek, a Beruházás Előkészítő Alapból pedig 1 milliárd forint ment el a sportra.

A cikk szerint a TAO-támogatások nélkül számolt 621 milliárd forintból 322 milliárd valamilyen létesítmény megvalósulását, előkészületét fedezte. Rendeleti úton a gazdaságvédelmi programokon belül 153, a fejezeti előirányzatokkal pedig majdnem 170 milliárd forintot biztosított a kormány sportlétesítményekre.

A legnagyobb összeget az MTK létesítményfejlesztési programja kapta tavaly, 40,4 milliárd forintot, 13,3 milliárdot a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására adott a kormány, az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokra 11,4 milliárdot, a szegedi kézilabdacsarnokra 11,2 milliárdot biztosított a kormány, a Nemzeti Atlétikai Központra pedig 8,9 milliárdot.

Sportcélokra a határon túlra is jutott: az mfor.hu összegzése értelmében a kormány 20,5 milliárd forintot osztott szét tavaly a gazdaságvédelmi programokon belül a határon túli focira, illetve annak infrastruktúra-fejlesztésére. A legtöbb pénzt a Kassai Labdarúgó Akadémia beruházása kapta, 6 milliárd forintot.

(mfor.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!