621 milliárd forintot költött sportra a kormány a világjárvány első évében

  • narancs.hu
  • 2021. október 8.

Belpol

És ebben a TAO-támogatás nincs is benne.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány okozta válság nem különösebben rázta meg a hazai sportéletet, a magyar kormány minden eddiginél többet költött rá – írja az mfor.hu. A lap szerint a parlamenthez napokban benyújtott zárszámadási törvényjavaslat legalábbis erről árulkodik.

Az összesítés szerint 2020-ban rekord összeget, 621 milliárd forintnyi közpénzt költött a kormány a sporttal összefüggően. Ráadásul ebben nincsenek benne a TAO-támogatások, amik az államkassza helyett a sportszervezetekhez érkeznek. Ez is példátlan összegű lett: 176 milliárd forint. Így összesen a világjárvány évében 797 milliárd forintnyi közpénzt költött a magyar kormány sportra.

A hatalmas összeg több forrásból áll össze a portál szerint: a költségvetés fejezeti előirányzatai 366 milliárd forintot irányítottak az ágazatba, a gazdaságvédelmi programokon belül rendeleti úton 240,8 milliárdot irányított át a kormány, a rendkívüli tartalékból 13,8 milliárdot költöttek, a Beruházás Előkészítő Alapból pedig 1 milliárd forint ment el a sportra.

A cikk szerint a TAO-támogatások nélkül számolt 621 milliárd forintból 322 milliárd valamilyen létesítmény megvalósulását, előkészületét fedezte. Rendeleti úton a gazdaságvédelmi programokon belül 153, a fejezeti előirányzatokkal pedig majdnem 170 milliárd forintot biztosított a kormány sportlétesítményekre.

A legnagyobb összeget az MTK létesítményfejlesztési programja kapta tavaly, 40,4 milliárd forintot, 13,3 milliárdot a tatabányai multifunkcionális csarnok beruházására adott a kormány, az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokra 11,4 milliárdot, a szegedi kézilabdacsarnokra 11,2 milliárdot biztosított a kormány, a Nemzeti Atlétikai Központra pedig 8,9 milliárdot.

Sportcélokra a határon túlra is jutott: az mfor.hu összegzése értelmében a kormány 20,5 milliárd forintot osztott szét tavaly a gazdaságvédelmi programokon belül a határon túli focira, illetve annak infrastruktúra-fejlesztésére. A legtöbb pénzt a Kassai Labdarúgó Akadémia beruházása kapta, 6 milliárd forintot.

(mfor.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk