Beteg ez az ország, mondja a KDNP-ből a CEU-ügy miatt kilépett Lukácsi Katalin

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Belpol

Érvénytelen szavazatot adott le tavaly október 2-án.

Interjút adott a 444.hu-nak Lukácsi Katalin, aki három napja a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a CEU-ügy miatt betelt nála a pohár, kilép a KDNP-ből és annak ifjúsági szervezetéből, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségből (IKSZ).

A kellően (ön)kritikus vallomást azzal kezdi, hogy baloldali, ateista szülők gyermekeként, aktív MSZP-s anyukával a háttérben hogyan találta meg már felnőttként a kereszténységet, és először az MDF-et, majd utána a KDNP-t. A történész doktorandusz, katolikus hitoktató és zsidó közösségszervező 29 éves nő az IKSZ-en belül is aktívan szervezett beszélgetéseket, holokauszt-emlékév programsorozatot. Aztán jött pártja szembehelyezkedése Ferenc pápával, a menekültekhez való hozzáállás (az interjúban bevallja, hogy október 2-án érvénytelenül szavazott), a Népszabadság bezárása, végül a CEU – és ez volt az utolsó csepp a pohárban. „Tragédia, hogy 28 évvel a rendszerváltás után újra működik az öncenzúra, meghurcolnak embereket, akik másként gondolkodnak, a rendőrök tüntetőket vegzálnak, és akkor még nem is beszéltünk a menekültekről, az elesettekről, a szegényekről. Beteg ez az ország, és ezen változtatni kell.”

Arról, hogy vajon miért akarnak a kormánypártok illiberális demokráciát, Lukácsi azt mondja, hogy „sokan azt gondolják a pártban, hogy az illiberális azt jelenti, hogy anti-SZDSZ, és ez valami menő konzervatív forradalom. Hogy a rendszer mit akar, azt nem tudom, szerintem önmaguk elől is titkolják. Szerintem elvesztették a realitással való kapcsolatukat. (…) Amikor látom ezeket a plakátokat, hogy Állítsuk meg Brüsszelt!, sírva fakadnék. Kereszténydemokrataként ezt különösen nem értem a pártomban – az unió kereszténydemokrata gondolatnak köszönhető”.

Végül azzal zárja az interjút, hogy „hallgass a szívedre, ne szavazz a Fideszre”.

Neked ajánljuk