Betett Mészárosnak a tájvédelem

  • narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Mégsem nyithat homokbányát a tiszakóródi tájvédelmi területen.

Még az év elején derült ki, hogy a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. homokbányákat akar nyitni Tiszakórodon, de a tervezett három bányából kettő a Natura 2000 terület, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része. A kormány viszont nem szüntette meg az érintett tiszakóródi területek védettségét, mivel az átminősítéshez szükséges hatásvizsgálati eljárásnak annak befejezése előtt lejárt a határideje – írja az mfor.hu.

Egyelőre tehát biztosan nem nyithat homokbányát a tiszakóródi tájvédelmi területen Mészáros Lőrinc. A bányákat egyébként azért akarták megnyitni, hogy saját kitermelésű anyagot használhassanak fel ahhoz az árapasztó tározóhoz, melyet a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen 25,9 milliárd forintért építhetnek a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán, a helyi árvízvédelmi biztonság megteremtése érdekében – írja az mfor.

A három közül egy bánya nem esik természetvédelmi területre, csak annak határára. Megjegyzik, hogy a fekvése nem ideális, a Nemzeti Ökológiai Hálózat úgynevezett pufferterületén fekszik, amelynek a káros környezeti hatásokat elnyelése lenne a feladata – ettől függetlenül itt nem ütközik akadályba a bánya megnyitása.

Figyelmébe ajánljuk