Betiltott egy vírusellenes orrspray-t az OGYÉI

  • narancs.hu
  • 2021. március 17.

Belpol

Megtévesztő módon reklámozták a készítményt és egy szájspray-t is.

Megtiltotta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Viro Stop orrspray és a Viro Stop szájspray forgalmazását és reklámozását - írja a Telex.

A két készítmény orvostechnológiai eszközként volt forgalomban, mégis úgy reklámozták őket, mintha képesek lennének megelőzni egyes kóros immunológiai folyamatokat, konkrétan a Covid-19 betegség megelőzésére és kezelésére is hatásosnak mutatták a Viro Stopot ezek a reklámok.

A hatóanyag tulajdonsága alapján továbbá a szerek alkalmazási körét is rosszul határozta meg a gyártó, 3 és 6 éves kortól ajánlotta a spray-ket, holott csak 12 éves kortól lehetett volna. 

Cikkünk megjelenése után a Viro Stop azt közölte, a termékeket Magyarországon forgalmazó Fytofontana Kft. képviselői az OGYÉI határozata ellen azonnali jogvédelem iránti kérelmet adtak be a Fővárosi Törvényszéken. A határozat így nem jogerős, a termékek jelenleg is szabadon megvásárolhatók. Mint írták, a Viro Stop gyártója sosem állította, hogy termékei „gyógyítják a koronavírust”; egyben hangsúlyozták, hogy "a Viro Stop gyártója igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy további klinikai vizsgálati és kutatási eredményekkel is megerősítse termékeinek a hatásosságát és biztonságosságát".

Figyelmébe ajánljuk