Betolják Polt Péter alá a területi ügyészségi szerveket

  • narancs.hu
  • 2019. január 25.

Belpol

Az általa vezetett Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozik a jövőben a korrupciós ügyekkel.

Az ügyészségi nyomozás szervezete február 1-jével megújul, az eddigi széttagolt rendszert egységes struktúrába, a Központ Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő regionális illetékességű ügyészséghez kerül - írta meg a hvg.hu az Ügyészség közleményére hivatkozva.

Az új törvény az ügyészségi nyomozás hatáskörébe utalja a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket, így például a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés meghatározott eseteit, figyelemmel azok tárgyi súlyára, valamint arra, hogy ezen bűncselekmények bizonyítása általában nehezebb.

A jogszabályváltozás miatt az ügyészségi nyomozás szervezeti megújítására is sor kerül: a járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenység január 31-ével megszűnik. A Központi Nyomozó Főügyészségen a nyomozást a Nyomozó Osztály végzi, míg a regionális nyomozó ügyészségek közvetlen felettes szerve a Központi Nyomozó Főügyészég Nyomozás Felügyeleti Osztálya lesz.

További változás, hogy 2019. február 1-jével létrejön a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, ez a szerv fogja többek között ellátni az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények rendőrségi nyomozásának felügyeletével és irányításával, a nyomozást befejező érdemi döntésekkel, illetve a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenységgel kapcsolatos feladatokat.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.