Díszdoktor lesz Matolcsy

  • narancs.hu
  • 2019. január 25.

Belpol

Bravó!

Csütörtök délután a Debreceni Egyetem szenátusa úgy döntött, hogy Matolcsy György díszdoktoruk lehet - értesült a Népszava. A „doctor honoris causa” címre az intézmény Gazdaságtudományi Kara terjesztette fel jegybank-elnököt.

Állításuk szerint a Matolcsy unordotox gazdaságpolitikája tette lehetővé a növekedési fordulatot, a doktori címe hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem egyetem „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon.

A díszdoktori cím odaítélését megszokta előzni a doktori és habilitációs tanács ülése, ez viszont most elmaradt, a tanács tagjainak egy szavazólapot küldtek. A jegybank elnök mellett 20-ból 8-an szavaztak, kilencen vissza sem küldték a lapot, tehát az MNB-elnök esetében csak a szavazók többsége mondott igent a javaslatra, a tanács többsége nem támogatta. Ennek ellenére a szenátus pozitívan bírálta el az előterjesztést.

A Népszava emlékeztetett, hogy a Debrecen Egyetem korábban Mocsai Lajosnak és Vlagyimir Putyinnak ítélte oda a díszdoktori címet.

Befutott a nap vicce: a Putyint kitüntető Debreceni Egyetem közleményben nyilvánította ki a politikasemlegességét

Az orosz elnököt is nyilván csak szeretetből tüntették ki. Miután mai korrupcióinfóján Hadházy Ákos, az LMP társelnöke olyan megkérdőjelezhető tartalmú tanulmányokat mutatott be, amelyek a Debreceni Egyetemen (DE) EU-s pénzből készültek, az intézmény parádés közleményt jutott el az MTI-hez. Az egészben nincs amúgy semmi érdekes, egy szokásos közlemény csupán, ám az utolsó mondat mégiscsak meglepő, ez ugyanis „kinyilvánítja az egyetem politikasemlegességét".

Figyelmébe ajánljuk