Bevásárolta magát a TV2 elnöke az Index mögötti cégbe

  • BM
  • 2020. március 31.

Belpol

Az IndaMedia Csoport társtulajdonosa lett Vaszily Miklós.

Az IndaMedia Csoport társtulajdonosa lett Vaszily Miklós, a TV2 Csoport elnöke, miután megvásárolta az 50 százalékos tulajdonrészét – írja a Portfolio.

A csoporthoz többszörös áttételen keresztül kapcsolódik az Index.hu hírportál, amely felé az az elvárás, hogy „független, minden olvasónak szerethető és a legnagyobb online médiacég legyen”. Legalább is ezt állította Vaszily abban az interjúban, amelyet a részvényvásárlásáról mondott a gazdasági hírportálnak.

„Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarország egyik legsikeresebb online médiacsoportjáról beszélünk, amelyet olyan cégek alkotnak, mint a TotalCar.hu Kft., a www.Napi.hu Online Kft., a PORT.hu Kft, a Femina Media Kft., az Inda-Labs Zrt. vagy éppen a csoporthoz tartozó portálok és az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia Sales Kft. Ezt a rendkívül sikeres médiacsoportot fogom stratégiai befektetőként támogatni – az ebben az esetben inkább pénzügyi befektetői szemléletű – Oltyán Józsefet váltva az Indamedia Network élén” – nyilatkozta Vaszily Miklós.

Vaszily Miklós

Vaszily Miklós még az MTVA vezetőjeként

 

Mint ismert, a cégcsoport, s benne nagyon sokáig az Index tulajdonosa Spéder Zoltán milliárdos volt, aki 2015 végén ezidáig ismeretlen okokból kiesett a pikszisből, a Fidesz vezetése onnantól kezdve ellenségként kezelte, a médiája lejárató anyagokat közölt róla, több szálon nyomozás indult ellene.

Az Indexet 2017-ben – élve a korábban szerzett vételi opciójával – az Orbán Viktorral szembekerült egykori fideszes pártpénztárnok, Simicska Lajos vette meg, de rögtön tovább is adta egy alapítványnak, amelynek elnöke a portál jogásza, Bodolai László. A hivatalos érvelés szerint azért, hogy így biztosítsák az Index függetlenségét.

Spéder a cégcsoport többi elemétől – engedve a nyomásnak – 2018 őszén szabadult meg, ekkor vásárolta be magát ezekbe a vállalkozásokba az a KDNP-s Olytán, akitől a fideszes médiabirodalom legfontosabb frontembere, Vaszily most megvette a tulajdonrészét.

Ki is az a Vaszily Miklós?

  • Vaszily 2001 és 2009 között a Portfolio.hu-t kiadó NetMédia Zrt. vezérigazgatója és résztulajdonosa volt.
  • 2010 és 2014 között az Origo Zrt. vezérigazgatója volt, ő vezényelte le a szerkesztőség függetlenségét védő Sáling Gergő főszerkesztő leváltását, majd a szerkesztőség szétszéledését
  • 2015 és 2018 között az MTVA vezéigazgatója volt abban az időszakban, amikor a közmédia a kormány és a Fidesz propaganda-felületévé silányult
  • majd az Echo TV kiadóját vezette, illetve irányította a fideszes Hír TV-be való céges beolvadást
  • egy ideje a TV2 Csoport elnöke, ő vezényelte le a korábbi vezérigazgató, Dirk Gerkens leváltását is

Reagált az Index főszerkesztője

„Másfél évvel ezelőtt a szerkesztőség egyhangúlag kinyilvánította, hogy két alapvető dolog nélkül nem létezik az Index: tartalmi függetlenség és a szerkesztőség érinthetetlensége. Ez nem változott, és amíg én az Indexnél vagyok, biztosan nem változik: kívülről senki nem szólhat bele, mit írunk, mikor írunk, milyen képet közlünk, milyen műsort készítünk és hogy kikkel dolgozunk együtt. A szabadindex.eu oldalon látható barométeren folyamatosan ellenőrizhető, hogy az Index szabadon dolgozik-e. Erősen remélem, hogy a mostani történések után sem lesz semmi okunk hozzányúlni a barométerhez”válaszolta Dull Szabolcs a Media1 megkeresésére.

A portál főszerkesztője hozzátette, hogy nem az Indexnél, hanem az egyik legfontosabb partnerük tulajdonosi szerkezetében történt változás. „Teóriák persze lehetnek, mindez mit jelent a gyakorlatban, de a legfontosabb: egy másik cégben történő változásokra nincs az Index szerkesztőségének ráhatása, nekem sincs ráhatásom. A dolog tehát független az Index szerkesztőségétől – és ennek fordítva is mindig igaznak kell lennie” – mondta Dull.


Figyelmébe ajánljuk