Billegő körzetek: Szerencs - Pengeélen

  • Halász Tibor
  • 2006. április 6.

Belpol

*A négy évvel ezelőtti választások legszorosabb eredménye Szerencsen született, a borsodi 11. választókörzetben. A szocialista Szabó György - többszöri újraszámlálás után - kettő darab szavazattal előzte meg a fideszes Koncz Ferencet. Négy év alatt sok minden történt, de a körzet változatlanul "billeg".
A négy évvel ezelőtti választások legszorosabb eredménye Szerencsen született, a borsodi 11. választókörzetben. A szocialista Szabó György - többszöri újraszámlálás után - kettő darab szavazattal előzte meg a fideszes Koncz Ferencet. Négy év alatt sok minden történt, de a körzet változatlanul "billeg".

Szerencsen a Fidesz még egyszer sem nyert. 1990-ben az egypártrendszer utolsó miniszterelnöke, Németh Miklós tarolt. 1990-ben, az országos MSZP-ellenes hangulatban Németh már az első fordulóban abszolút többséget szerzett: a szavazatok 59,95 százalékát söpörte be. Ez 17 458 voksot jelentett; a második helyezett MDF-es versenyző 2674-et gyűjtött. Németh Miklós világbanki megbízatása miatt 1991-ben visszaadta a mandátumot, az időközi választáson Kupa Mihály győzött. Kupa már akkor is jó viszonyt ápolt a helyi erőkkel, s megválasztásában az is szerepet játszott, hogy akkor már ő volt a pénzügyminiszter. A munkanélküliséggel és elmaradottsággal küzdő környék lehetőséget látott a politikusban, de a bizalmat 1994-ben megvonta tőle: Szerencs körzetében a szocialista Szabó György majdnem két és fél ezer szavazatot vert a függetlenként induló Kupára.

Szabó György "klasszikus" szocialista. Apja a Lenin Kohászati Művek szakmunkása volt, édesanyja háztartásbeli, öccse liftszerelő. 1979-ben lépett be az MSZMP-be, és lassan, de biztosan egyre feljebb tört. A rendszerváltás a szocialista párt elnökségében találja, s egy évvel az 1994-es választások után ő a népjóléti miniszter. A tárca alapvető gondjait nem sikerül megoldania, ezért két évre rá lemond, és visszatér Borsodba.

Kupának a Zempléni Településszövetség elnökeként komoly befolyása volt a megyében; a környék polgármesterei szívesen keresték a társaságát. Gyakoriak voltak a vidéklátogatások, a borozgatások - csak éppen a tettekkel volt gond. Az 1998-as választásokat mégis hozta Kupa Mihály. Az első fordulóban biztos előnyre tett szert, és ezt a másodikban is megőrizte. A fideszes Koncz Ferenc csak negyedik volt. A nagy izgalom 2002-re maradt: az első fordulóban Szabó György fordult az első helyen, s alig ezer szavazattal lemaradva követte őt a megerősödött Koncz. Kupa Mihály, aki akkor már a Centrum Párt elnökeként indult, csak harmadik lett; ráadásul nagyon lemaradt, hiszen feleannyi szavazatot sem kapott, mint Szabó vagy akár Koncz. Sokak szerint itt szakadt meg végérvényesen az a kapcsolat, ami Kupát a megyéhez és a választási körzethez kötötte. Ez nem minden indulat nélkül zajlott: a helyi polgármesterek és a Zempléni Településszövetséghez kötődő emberek azt vetették a volt pénzügyminiszter szemére, hogy több volt a szó, mint a tett; több a pincelátogatás, mint a valódi fejlődés. Kupa viszont az elbukott választásra utalva nem tartotta "hálásnak" a zemplénieket. Olyan kifejezések röpködtek akkor a levegőben, amelyekre már senki sem emlékszik szívesen.

A második fordulóban Szabó György öt szavazattal szerzett többet. Figyelembe véve az érvénytelen szavazatok magas számát, újraszámolták a voksokat. Így már Koncz Ferenc lett a győztes két vokssal. A zavar teljes volt; értelmezési kérdés lett, hogy mi számít érvényes és mi érvénytelen szavazatnak, ami 269 érvénytelennél döntő jelentőségű. Az MSZP bírósághoz fordult, amely megállapította: Szabó a képviselő, mert 19 969 szavazatot gyűjtött, míg a Fidesz jelöltje 19 967-et. Ez volt az országban a legszorosabb eredmény, amely megosztotta a helyi közvéleményt - de a végleges számokat mindenki elfogadta.

Azóta sok víz folyt le a Tiszán. Szerencs és környéke fejlődik, a kitörési pont az idegenforgalom lehet: egyre-másra nyílnak a vendégházak, horgásztanyák, egyszóval a falusi turizmus életre kapott. Szabó kezében erős ütőkártya, hogy a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, ezért közelről figyelheti a pályázati és az uniós pénzek útját. A szocialisták szerint a tokaji és a szerencsi körzetben az utóbbi négy évben 30 milliárd forintnyi fejlesztés történt, ami tartalmazza a pályázati önrészeket és a vállalkozásoknak juttatott támogatásokat is. Ezeket az adatokat Koncz Ferenc nem tartja teljesen korrektnek: szerinte a 30 milliárd csak 13 milliárd. De a választások közeledtével nem ez az egyetlen vitatott kérdés. A szocialisták nagy eredménynek értékelik a 37-es út gyorsforgalmivá tételét. Nyitrai Tibor szerint, aki a helyi MSZP-szervezet vezetője, a környék legnagyobb problémája még mindig a munkanélküliség, s ennek csökkentésében lehet fontos szerepe a kiépülő útnak, amely egészen Tokajig ér majd, ha elkészül. Az építés már elkezdődött, de Koncz úgy látja, az eredeti tervek szerint már 2004-ben át kellett volna adni. Konkrét program a helyi ipari park korszerűsítése is - igaz, ez csak a távlati tervekben szerepel.

Nyitrai szerint a környék kisebb településein is sok múlhat. A kis falvakban nagy az egyház tekintélye, kérdés, hogy ez mennyiben befolyásolja a választásokat. Sokak szerint itt a jelölt személye fontosabb, mint a párthovatartozása. Ebben bízhat a MIÉP jelöltje, Szabolcs István, aki Tokajban dolgozik háziorvosként, és még a szocialisták is elismerik, hogy népszerű a környéken. Koncz Ferenc személyesen is ismeri és jó viszonyban van vele, de az esetleges szövetségre utaló kérdésre kitérő választ ad: meg kell várni az első fordulót, és minden további lépést csak az eredmény tudatában lehet tervezni.

A kampány egyre jobban felpörög. Májer János, Tokaj polgármestere, aki eddig arról volt ismert, hogy a Fidesz-kormány alatt sikerrel lobbizott a város érdekében, most Szabó György kampánykiadványához adta az arcát. Ebből is látszik: ez még mindig egy billegő körzet.

Figyelmébe ajánljuk