Tartalom

Narancs XVIII. évf. 14. szám (2006-04-06)

Publicisztika
Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csak szavazz!

A hétvégi választás a felszínen két identitás, a vörös és a narancs, vagy inkább a vörös és a fekete küzdelmének tűnik. Ám semmiképpen ne áltassuk magunkat avval, hogy pusztán két ideológia vagy történelemszemlélet vagy kulturális univerzum, ne adj' isten "lelkialkat" párharcáról van szó, mely a "reálszférát" semmiben sem érinti.

Belpol

Belpol

Billegő körzetek: Szerencs - Pengeélen

*A négy évvel ezelőtti választások legszorosabb eredménye Szerencsen született, a borsodi 11. választókörzetben. A szocialista Szabó György - többszöri újraszámlálás után - kettő darab szavazattal előzte meg a fideszes Koncz Ferencet. Négy év alatt sok minden történt, de a körzet változatlanul "billeg".

Belpol

A doppingügyek feltárása - A hárítás mechanizmusai

"A vizsgálat során minden ki fog derülni" - nyilatkozott a Figyelő 2004. szeptember 2-i számában Schmitt Pál, a MOB elnöke a "szégyenteljes athéni esetekként" emlegetett doppingbotrányokról. Az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc interjúiban rendre a tények feltárásának szükségességét hangoztatta. Se nem derült, se nem tárult.

Belpol

Mit ér az SZDSZ-re adott szavazat? - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke

A két legutóbbi országgyűlési választáson az SZDSZ-en múlt a kormányváltás: 1998-ban a vártnál rosszabb szereplésük miatt távozott a Horn-kormány, 2002-ben viszont a parlamentbe jutásuk eredményeként megbukott az Orbán-kormány. A dolgok jelenlegi állása szerint a hét végén is királycsinálók lehetnek: ha bekerülnek, nagy valószínűséggel marad a szocialista-szabaddemokrata kormány.

Belpol

Értsük meg a választási törvényt! - Voks-sors

Azt állítják róla, hogy túl bonyolult, ezért egyesek időről időre egyszerűsíteni akarják. Pedig megérthető. Mi azért szeretjük a magyar választási rendszert, mert az a legfőbb célkitűzése, hogy minél több szavazat hasznosulhasson, azaz a lehető legtöbb választópolgár érvényesíthesse politikai akaratát. A mindenkori Országgyűlés legitimitása éppen e reprezentativitás miatt erős.

Külpol
Zene

Zene

Ajvé, a Ligetben! - Halász Péter: Herminamező - Szellemjárás (film)

A Városligetről sokaknak megvan bizonyára a maguk sztorija, képe, melyben összemosódik a közvetlenül nyert élmény a közvetett benyomásokkal, az élet az irodalommal, az ellenőr a trolin kócos kuplékkal, lyuk a Széchenyi kabinjának falán Liliommal és Muskátnéval. A Gundel Madárfejű Lajcsikával. Május egy és időkerék. PeCsa és kutyaszar. A maradó meg a szalmaláng.

Zene

Ólomlufi - Vadorzók (színház)

Nézem a közönséget, megpróbálom kitalálni, melyikük a "cél". Talán a megfáradt ötvenes pár ott, a hatodik sorban? A nő nagyokat kacag az előadás elején; szerintem ezt még otthon eltökélte: ha esik, ha fúj, ő itt ma mulatni fog. A férfi megadóan bámul maga elé - végtére a színpad is arrafelé van...

Zene

Anti-Savonarola - Elekes Károly: Tuning (kiállítás)

Mint azt a kiállítás katalógusából megtudjuk (Sturcz János értő dolgozata nyomán), Elekes Károly festő sok-sok évvel ezelőtt egy olaszországi utazása során ráébredt: túl sok már a festmény a világban, s nemigen kellene szaporítani a számukat.

Zene

Nem 3-szor 14 065 - Mozart-maraton (opera)

A Millenáris Teátrumban március 26-án délelőtt 11-től éjjel 12-ig játszották Kovalik Balázs rendezésében Mozart három, Lorenzo Da Ponte szövegkönyvére komponált operáját, a Figaro házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit. Arra teszek most kísérletet, hogy - bár lehetetlennek tűnik - értékelő, értelmező mozzanatok nélkül, pusztán tényszerűen leírjam az eseményt.

Zene

Pontatlanul és szépen - Paul Auster: Holdpalota (könyv)

A Moon Palace magyar fordítása olyan, mint az állatorvosi ló meszsziről: elsőre nem is látszik rajta, hogy valami baja lenne. A franciáknál és németeknél egyenesen kultikus írónak számító, itthon is népes rajongói táborral bíró amerikai Paul Auster hazai olvasói, ha e regény csak fordításban kerül a kezükbe, nem is sejtik, hogy az eredeti mennyire más.

Film
Trafik
Képzőművészet
Lélek

Lélek

Rejtélyek, sorsok, múmiák - Mesék a kriptából

Páratlan kiállítás nyílik pénteken a Magyar Természettudományi Múzeumban. A váci Fehérek temploma rég elfalazott kriptájából feltárt, mumifikálódott maradványok kulcsot adhatnak a jó két és fél évszázaddal ezelőtti kisvárosi emberek életének titkaihoz, s emellett hathatósan segíthetnek a mai orvostudománynak is.

Tranzit

Tranzit

Ötvenéves az UV villamos - Sínes történet

1956. március 31-én született Angus Young, az AC/DC gitárosa. Ugyanezen a napon három budapesti orosz nyelvű gyűjtemény összevonásával létrejött a Gorkij Könyvtár, és miközben a magyar magkémia jeles képviselője, Imre Lajos akadémikus egy nemzetközi kongresszusra Moszkvába utazott, még mindig ugyanezen a tavaszi napon "műszakrendőri vizsgát" tett az UV villamos.

Tudomány