Birkózóból lett főosztályvezető a NAV-nál: Orbán testvérének barátai is jól járnak

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Belpol

Sógor, koma, jó barát.

Úgy tűnik, Magyarország az álmok országa: a Direct 36 számolt be arról a sztoriról, hogyan lesz egy dél-dunántúli birkózóból a NAV kiemelt közbeszerzéseivel foglalkozó főosztályát vezetője. Ahogy megjegyzik, a 39 éves Balogh Tamás karrierjében még nem is a felelmelkedés a meglepő: ugyanis jogi diploma után a helyi önkormányzathoz került, majd egy budapesti egészségügyi állami intézménynél dolgozott, pár évve lezelőtt pedig megkapta az említett fontos posztot a NAV-nál. Az érdekes inkább az a kapcsolati háló, amely mindezek mögött van, emelik ki. Balogh Tamás ugyanis ahhoz a birkózó körhöz tartozik, amelynek politikai és állami kötődéseire már korábban is fény derült.

A kapcsolatok középpontjában Orbán Viktor egyik tertvére, ifj. Orbán Győző áll, akinek más birkozó társa is jól lárt már a NER-ben: Szentgyörgyi Gábor informatikai cége, az IMG Solution Kft. sorozatban jutott állami megbízásokhoz.

A Direct36 cikke bemutatja, hogy Balogh kapcsolatban áll mindkét emberrel, ráadásul végigveszik, hogy "Szentgyörgyi cégei – köztük az IMG Solution Kft. – számos alkalommal tűntek fel beszállítóként azoknál az intézményeknél, ahol Balogh dolgozott".

Példaként hozzák a NAV 2017-es nyomtatóbeszerzési pályázatát, amelyet közel egymilliárd forintos ajánlattal nyert meg az IMG egy tagját jelentő cégcsoport. A cég egyelőre nem válaszolt a cikk készítőinek megkeresésére.

A cikkből kiderül, hogy a három férfit összeköti a NIKÉ Sportegyesület is, amely természetesen birkózó szakosztállyal is rendelkezik. A szervezetet 2009-ben alapították: tiszteletbeli elnöke ifjabb Orbán Győző lett, Szentgyörgyi részt vett az egyesület munkájában, és az egyesület iratai szerint a szervezetet a Balogh család marcali lakcímén jegyezték be.

(A leadképen Orbán Győző, a NIKÉ Sportegyesület elnökeként Semjén Zsolttal beszél egy 2016-os rendezvényen.)

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.