Kásler megijesztette, majd megnyugtatta a kórházigazgatókat

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Belpol

Teljes az összezavarás: vagy le akarják cserélni a kórházigazgatókat vagy nem.

Kásler Miklós háttérbeszélgetésekből közölt információi és közleményei az elmúlt napokban teljes zavart okoztak a kórházigazgatók helyzetét illetően.

A miniszter éppeni terveiről elsőként egy hétf esti cikk jelent meg a PestiSrácokon, amelyben erős dolgokat jelent ki, miszerint lecserél majd több mint tíz kórházigazgatót. Az eredeti tudósítás szerint ugyanis a kórházak adósságáért javarészt 28 intézmény felel, ezért "hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.”

A hírre mindenki felkapta a fejét, az érintettek közé tartozó, leginkább pénzhiánnyal sújtott kórházak vezetői azonnal tájékozódni és intézkedni kezdtek, ahogy a Népszava kiderítette. Ahogy a lap írja: "Az ötszázmillió feletti összeggel tartozók között több fővárosi intézmény és több nagy megyei kórház is van. Csakhogy ezek mindegyike mögött erős választókerületi elnökök, miniszteriális támogatók állnak. Politikai botrány nélkül szinte elmozdíthatatlanok."

Kedd délre a lista finomodott is - ahogy írják -  feltehetően "politikai beavatkozások nyomán"; és már csak arról volt szó, hogy hét „amúgy is nyugdíjas korú” gazdasági igazgató cseréjére és három, periférikus intézmény főigazgató cseréjére lehet számítani. A történtek nyomán a PestiSrácok is kivette eredeti cikkéből a tíz igazgatóra vonatkozó részt, és kedd délutánra a minisztérium közleményt is adtak ki.

A közlemény hangsúlyozza, hogy „a kórházigazgatók nagyobbik része csupán megbízással vezeti intézményét, és ez a bizonytalanság nekik sem jó”.

„Én biztonságot szeretnék nyújtani nekik, ezért a közeljövőben számos helyen pályázatot írunk ki a kórházigazgatói posztra, hogy a nyertesek már kinevezéssel, nyugodtan végezhessék felelősségteljes munkájukat a zavartalan betegellátás érdekében”-  üzente Kásler az érintetteknek.

Figyelmébe ajánljuk