Bírságolással vágnák rövidebbre a kórházi várólistákat

  • narancs.hu
  • 2019. március 2.

Belpol

Meg akarják akadályozni, hogy a betegek hálapénz fizetése ellenében kerülhessenek előbbre a sorban.

A kormány vélhetőleg megelégelte a várólista-manipulációkat, így áprilistól büntetni fogják azokat a kórházakat, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeknek – írja a Népszava.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szeretné megakadályozni, hogy a betegek hálapénz fizetése ellenében kerülhessenek előbbre a sorban.

A közelmúltban komoly meglepetést keltett Kasler Miklós és az egészségügyi szakállamtitkár bejelentése az általuk nyilván tartott várólistás számokról, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján régiónként más, általában nagyobb várakozási időket írtak az egyes kezelésekhez.

A lap úgy tudja, az elmúlt egy évben dolgoztak már a két rendszer összehangolásán, egy nem nyilvános felületen már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének. Ez utóbbi pedig gyakran előfordult.

Az új rendszerben viszont elvben az orvos nem adhat a legkorábbi szabad időpontnál későbbi időpontot a betegnek, ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás.

Ha szakmailag indokolt volt az eset, akkor nem lesz szankció, de ha nincs megfelelő indok, akkor nagyjából 40 ezres büntetést kaphat a szolgáltató. De hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a bejegyzett időpontban sem végzik el a beavatkozást.

Figyelmébe ajánljuk