Bő fél év alatt alig haladt a nyomozás, amiben egy tankerületi vezető is érintett lehet

Belpol

Nem sokat haladt előre az eljárás, legalábbis ez derül ki a hatóságok tájékoztatásából, gyanúsítotti kihallgatás például nem történt. Közben a lemondott váci tankerületi vezető elérhetetlenné vált, és a Klebelsberg Központ sem tisztázta a helyzetet, hogy a távozó igazgató és a nyomozás között van-e kapcsolat. 

Nem történt gyanúsítotti kihallgatás abban a több mint fél éve tartó nyomozásban, amelyben egy tankerületi vezető is érintett lehet –tudta meg a Narancs.hu a rendőrségtől és az ügyészségtől. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre azt írta, hogy az ügyben a gazdaságvédelmi osztályon „hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás, gyanúsított kihallgatás ezidáig nem történt. A már elvégzett és folyamatban lévő nyomozási cselekményekről bővebb tájékoztatást a rendőrség nem ad.” A Pest megyei főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy a számunkra „2023. január 24. napján adott tájékoztatáshoz képest az eljárás szakaszában változás nem történt, az továbbra is felderítési szakban tart. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatására az ügyben még nem került sor.” 

Gyümölcs, ház, autó

Február elején számoltunk be róla, hogy a Pest megyei rendőrség sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást egy tankerületi vezetőt érintő ügyben. Az értesülést a rendőrség és az ügyészség is megerősítette lapunknak, de eredetileg a Vác és Környéke írt róla. A lap arról számolt be, hogy az érintett vezető saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe. 

A portál értesülései szerint egy esetben 700 kilogramm gyülömölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra. Egy másik esetben egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt. A tankerületi igazgató a gyanú szerint magáncéljaira is használta Kia Sportage típusú szolgálati autóját és ehhez közpénzből fizetett üzemanyagot használt. 

A váci portál ugyan nem a nyomozással összefüggésben, de cikkében megnevezte a váci tankerületi központ vezetőjét, Verebélyi Ákost. Beágyazottságából kiindulva arra lehetett következtetni, hogy róla van szó: megkerestük Verebélyit, aki írásban annyit válaszolt, nem keresték a rendőrök, bővebb információért forduljunk a hatósághoz. Forrásainktól megtudtuk, hogy mely cégeket hozhatták összefüggébe a korrupcióval: a gyümölcsbeszállító társaság határozottan visszautasította a feltételezéseket, a karbantartással foglalkozó cég képviselője pedig nem válaszolt a megkeresésünkre. 

Érdekesség, hogy Tompos Márton momentumos képviselő érdeklődése nyomán Polt Péter legfőbb ügyész arról adott tájékoztatást, hogy három tankerületi vezető ellen is folyik nyomozás, kettő a Pest megyei rendőrségen, egy pedig Dunakeszin. A rendőrség és az ügyészség mostani tájékoztatása szerint az általunk feszegetett ügy nem sokat mozdult előre, egyedül annyi változás olvasható ki a válaszokból, hogy már nem sikkasztás és hivatali vesztegetés, hanem csak hivatali vesztegetés gyanúja miatt folyik az eljárás. 

Rejtélyes távozás

A napokban úgy értesültünk, hogy Verebélyi Ákos lemondott a tisztségéről. Az információt a Klebelsberg Központ (KK) megerősítette lapunknak, Verebélyi augusztus 31-ig tölti be tankerületi igazgatói posztját. 

Megkerestük Verebélyi Ákost múlt hét csütörtökön, amikor is azt mondta, egész nap elfoglalt, péntektől szabadságra megy, ezért hétfőn próbálkozzunk újra. Megtettük: azonban sem többszöri telefonos megkeresésünkre, sem pedig írásbeli kérdéseinkre nem válaszolt. 

Ahogyan a KK sem reagált ezidáig a kérdéseinkre. Egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, pontosan miért mondott le Verebélyi, értesítette-e a rendőrség a központot a nyomozásról, illetve a kettő (a lemondás és a nyomozás) között van-e kapcsolat. Magyarán mostanáig sem Verebélyi, sem a KK nem tisztázta a helyzetet. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!