Minimálbér helyett havi 2700 forinttal emelik a családtagjukat otthon ápolók díját

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 11.

Belpol

A Belügyminisztérium szerint az ápolás mellett is lehet dolgozni.

Jövő januártól 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét – közölte a belügyminisztérium az RTL Híradóval, miután arról kérdezték a tárcát, hogy kaphatnak-e minimálbért azok, akik családtagjaikat ápolják otthon.

Magyarországon több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat. Mostanra sikerült elérni, hogy a gyereküket otthon gondozók a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. Akik azonban nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják,

a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van, aki csak 45 ezret.

Az RTL beszámolója már több mint 18 ezren aláírták azt a petíciót, amit civil szervezetek indítottak azért, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért. A híradó megkeresésére a belügyminisztérium azt írta, az adatok azt mutatják, a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni. A Magyar Államkincstár pedig átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat.  A tárca most mindenesetre az ígérte: 2024 január elsejétől 6 százalékkal, vagyis havi 2700 forinttal emelik az ápolási díj alapösszegét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk