Bödőcs: Ha ma este lépnék fel, többet beszélnék Feriről

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Belpol

Meg sem fordul a fejében, hogy képviselőjelölt legyen, vagy pártot alapítson, és büszke arra, hogy egy színpadon állt Krasznahorkaival.

Már fél éve készült arra, hogy alkotói szabadságra vonul, úgyhogy ennek a lépésének – hiába lett belőle váratlanul nagy hír a választások után – nem volt köze ahhoz, hogy elmaradt a kormányváltás – nyilatkozta Bödőcs Tibor a Népszavának.

A Mulat a Manézs című szatírájával Libri irodalmi közönségdíjat nyert Karinthy-gyűrűs humorista az interjúban elmagyarázza, hogy aktuális standup-estjét mindenütt előadta, ahol szerette volna, és még egyszer ugyanazzal a műsorral nem megy el ugyanarra a településre. Most új műsoron, új könyvön is dolgozik.

„Meg volt egy kis lockdown-nosztalgia is bennem, többet tudok olvasni, alkotni így, mint amikor turnézok, mert akkor délután kettőkor beszállok az autóba és hajnali kettőkor kiszállok. És nem biztos hogy a másnap reggelt Krasznahorkaival kezdem. Plusz van három kis gyermekem, meg írói álmokat dédelgetek, van új ötletem is – ez mind lassítja az alkotói folyamatot, de nem is baj, mert így érnek meg az ötletek. Nem kapkodok, nem iparilag termelem az újabb és újabb esteket és könyveket, hanem hagyok időt az ötleteknek szárba szökkeni” – mondta Bödőcs.

A humorista eddigi legsikeresebb és leginkább megosztó miniatűrje, a Ruszkik, haza, család számára azzal a tanulsággal szolgált, hogy kell ugyan készülni egy-egy estre, és fontos a szakmában eltöltött idő és a tapasztalat, de ugyanilyen fontos az indulat, a lendület, hogy arról beszéljen, ami érdekli, ami érinti, mert jó esetben erre a nézők is érzékenyek.

„Most az új estemre úgy készülök, hogy nem készülök annyira pontosan előre. Ami addig történik velem, a világban, majd arról beszélek.

Nagy kérdés, hogy miként lehet a háborúról, vagy másról beszélni.

Lehet, hogy azért kell másról is, mert háború van, és ne csak erről legyen szó, mert az élet nem csak ebből áll. De a háborúról hallgatni sem lehet” – mondta a humorista.

Az interjúban szóba kerül, nem véletlen, hogy az irodalom néha olyan fikciókról szól, amelyek később valóban megtörténnek, mert a művészet feladata tükröt tartani önmagának és a világnak, és ha elég pontosan ábrázolja a világot, könnyedén, csalás nélkül szétnézve, akkor előfordul, hogy a valóság egyben-másban utánozza a művészetet, mert a valóság eleve groteszk. „Lehet viccelődni azzal, hogy én már mikor megírtam a Meg se kínáltakban, hogy lesz Puskás-musical, a könyv megjelenése után pedig lett Puskás-musical. Az Addig se iszik Márai-paródiájában pedig arról írtam, hogy jönnek a nyugatiak át a kerítésen, ide menekülnek hozzánk – ennek is lehetett hallani a komoly verzióját a propagandamédiában” –így Bödőcs.

Az interjú felidézi, hogy amikor kiderült, Búcsúszentlászlón is a Fidesz jelöltje nyert, azt a sajtó egy része úgy tálalta, mintha Bödőcs szenvedett volna vereséget. A humorista szerint ez annak a következménye, hogy a rendszer és a hívei nem tudnak másban gondolkodni, csak barátban és ellenségben. Hiába karikírozza a műsoraiban Gyurcsányt, Márki-Zayt, Karácsonyt, Jakabot is, a rendszer hívei az alapján sorolják be ellenségnek, hogy Orbánról miket mond.  

„Ha ma este lépnék fel, akkor többet beszélnék Feriről, mint a rendszer fenntartójáról, akire szerintem jobban vigyáz a TEK, mint a rendszer névadójára. Feri vitaminokat kap, golyóálló üveggel veszik körül, nehogy baja legyen, mert elég fontos biztosíték arra, hogy a rendszer maradjon” – nyilatkozta Bödőcs. Az meg sem fordul a fejében, hogy képviselőjelölt legyen, vagy pártot alapítson, arra pedig nagyon büszke volt, hogy a Libri irodalmi közönségdíj átvételekor egy színpadon állt Krasznahorkai Lászlóval, akinek írásművészetét az első könyvében is parodizálta, és nagyon szereti a könyveit.  

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk