Botka László feljelentést tesz rágalmazás miatt

Belpol

A Szeviép-ügy fejleményei, szolid választási háttérrel.

Botka László (MSZP), Szeged polgármestere rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tesz Szabó Bálint, a Szeviép károsultak jogi képviselője ellen, amiért összefüggésbe hozta a Tisza-parti nagyváros egykori építőipari cégének összeomlását az önkormányzattal – értesült a Narancs.

Csődbűntett miatt hosszabb ideje folyik első fokú tárgyalás a Szegedi Járásbíróság büntetőtanácsa előtt Szeged egykori legnagyobb építőipari cége, a Szeviép bedőlése miatt. A vád szerint közel 500 alvállalkozónak, cégnek és magánszemélynek összesen 6,5 milliárd forinttal tartozik a cég. A Szeviépnél 2009-ben jelentkeztek elsőként likviditási gondok, amely után 2010-ben előbb csődeljárás indult a cég ellen, majd teljes fizetésképtelensége miatt megindították a felszámolást. A cég csődjét, s ebből adódóan a pénzek kimentését és az állítólagos MSZP-hez irányítását a helyi jobboldal és sajtója hosszú ideje tényként kezeli, ám erre máig nincs bizonyíték. (Lásd: Csata Szegedért, Magyar Narancs, 2018/44. 10-13. o.)

A Szegedi Járásbíróságon hosszú ideje folyó büntetőper a végéhez közeledik.

Keddi vádbeszédében az ügyészség képviselője 5 éves szabadságvesztést kért a cég egykori ügyvezetőjére, B. Sándorra, aki a Szeviép csődje után Simicska Lajos elnöki tanácsadója is lett.

Szabó Bálint a szegedi városháza előtt

Szabó Bálint a szegedi városháza előtt

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Szabó C. Szilárd, a szegedi önkormányzat sajtószóvivője a narancs.hu-nak elmondta, hogy a hivatásos rágalmazónak és provokátornak tartják Szabó Bálintot, aki kedd este hazugságok tömkelegét mondta el a Mészáros Lőrinc fideszes oligarcha által tulajdonolt Echo Tv-ben a Szeviéppel kapcsolatos büntetőügyben.

Szerintük Szabó Bálint hazug állításaival szemben nem volt szerződéses kapcsolat a szegedi önkormányzat és a Szeviép között. Úgy vélik, színtiszta hazugság Szabó azon állítása is, hogy az ügyészség bármilyen módon kapcsolatba hozta volna a Szeviép-ügy fővádlottjait Botka László polgármesterrel. Ezért Szabó Bálintnak újra a bíróságon kell majd felelnie a hazugságaiért – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Az ügy azért is pikáns, mert Szegeden többen úgy vélik, hogy Szabó Bálint polgármesterjelölt lesz a 2019 őszi önkormányzati választáson, Botka pedig éppen a Magyar Narancsnak erősítette meg, hogy jövőre újra megméretteti magát.

Neked ajánljuk