Helyi népszavazásokat kér az akkugyárakról az MSZP

  • Narancs.hu
  • 2023. május 17.

Belpol

Azt is szeretné a párt elfogadtatni az Országgyűlésben, hogy 25 aranykoronánál értékesebb földet ne érintsen ilyen beruházás.

Az MSZP azt javasolja, hogy a települések határától számított 12 kilométeren belül csak akkor lehessen akkumulátorgyárat építeni vagy bővíteni, ha azt népszavazáson jóváhagyták a helyiek – közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Tóth Bertalan további feltételként említette, hogy a beruházó és az üzemeltető maradéktalanul tartsa be a legszigorúbb munkaügyi és környezetvédelmi előírásokat.

Azt is javasolják, hogy 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterületet ne érinthessen a beruházás.

Az ellenzéki politikus elmondta, országgyűlési határozati javaslatuk kidolgozásakor

a szélerőművekre vonatkozó szabályozást vették alapul, miszerint a település határától számított 12 kilométeren belül nem lehet ilyen erőművet építeni.

Ha a szélerőműveknél fontos a település érdeke, legyen fontos az akkumulátorgyáraknál is! – hangoztatta.

Tóth Bertalan értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök nagyon erőteljes iparosítási fordulatot hajt végre, amely nem vesz figyelembe sem környezetvédelmi, sem fenntarthatósági, sem gazdasági szempontokat.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ellen kezdeményezett népszavazással kapcsolatban segítséget ígért a civileknek az aláírásgyűjtésben, ha az Alkotmánybíróság jóváhagyja a kérdés hitelesítését.

A társelnök ugyanakkor a népszavazást a győriek ügyének nevezte, amelyhez az MSZP csak segítséget akar nyújtani a helyieknek, hogy elmondhassák a véleményüket. Közölte, 30 ezer aláírást összegyűjteni 30 nap alatt nem lehetetlen, de kemény feladat.

Kérdés, milyen foganatja lehet egy ilyen ellenzéki javaslatnak.

A népszavazás már másoknak is eszébe jutott:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk