Budakalász nemet mondott Garancsi cégének filmstúdiójára

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 3.

Belpol

A képviselő-testület a klímavédelem jegyében egyhangúlag nem támogatta a kinézett terület beépítését. 

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott hétfőn Budakalász, ahol a testület egyhangúlag úgy döntött, hogy

nem támogatja a város külterületére tervezett óriásberuházást és nem kezd tárgyalásokat a Market Asset Management Zrt.-vel az építkezés megindításához szükséges településrendezési szerződés megkötéséről, az építési jogok megadásáról.

A döntésről maga az önkormányzat számolt be a honlapján. Itt azt írják, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Zrt. áprilisban kereste meg a település vezetését egy filmstúdió építésének tervével, ki is néztek maguknak egy területet a város külterületén, a Gyógynövénykutató Intézet és a METRO áruház mögött, amelynek tulajdonosa a GYNK Ingat­lanfejlesztő Zrt. 

Az önkormányzat beszámolója szerint építész és tájépítész szakemberek mellett a helyi civil szervezeteket is bevonták a döntéshozatalba, majd a lakosság tájékoztatása és a Budakalászon élők véleményének kikérése után döntöttek csak.

Július végén derült ki a helyi felmérés eredménye, eszerint a lakosok 39 százaléka elutasította a beruházást, 28 százalék hezitált, és 33 százalék támogatta a projektet, vagyis döntetlenközeli eredmény született, viszont több civil aláírásgyűjtés is indult ellene. 

Az önkormányzat hozzáteszi, a koncepció bemutatásában a Market Asset Management mindvégig korrekt partner volt, és bár a terület eladását a település nem befolyásolhatja, a hasznosítás lehetőségeit a helyi építési szabályokon keresztül igen.

Budakalászon 2019-ben a 2011 Környezet és Értékvédő Egyesület képviselői kerültek többségbe a képviselő-testületben, a polgármester pedig a szintén az egyesület színeiben elinduló Göbl Richárd lett. Fideszes képviselők mindössze a kompenzációs listáról jutottak be, összesen hárman, a nyolc egyesületi képviselővel szemben. 

Az önkormányzat közleménye szerint ugyanakkor az ülésen mindkét frakció tagjai

egyhangúlag nem támogatták a 26 hektáros mezőgazdasági terület átminősítését és beépítését.

"Mivel civil egyesület vezeti a várost, nem volt együttszavazási kényszer, az önkormányzati képviselők a lelkiismeretükre hallgatva hozták meg a Budakalász jövőjét nagyban befolyásoló döntést" - hangsúlyozza az önkormányzat a közleményben, amely idézi Göbl Richárd polgármestert is, aki azt mondta,

"bár Budakalásznak is nagy szüksége lenne a fejlesztési forrásokra, mi itt és most a társadalom minden szegmensét átformáló klímaváltozást és a zöld szempontok érvényesülését előbbre soroltuk". 

A filmesek ugyanakkor nem fognak hiányt szenvedni forgatási helyszínekben: nemrég derült ki, hogy Mogyoródon Astra Filmland néven kíván egy magáncég egy csúcskategóriás óriás filmparkot felhúzni, de a kormány sem akar kimaradni a bizniszből, ők "minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében" a Fóti Filmstúdió gyártó bázisát fejlesztik mintegy 41,7 milliárd forintból

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk