Budaörs is pert indít a kormány ellen

  • narancs.hu
  • 2023. május 27.

Belpol

A szolidaritási hozzájárulás miatt.

Budapest után Budaörs önkormányzata is a a közigazgatási bírósághoz fordul amiatt, hogy 30 százalékkal emelkedik a várost is sújtó szolidaritási hozzájárulás mértéke – nyilatkozta a Népszavának Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere.

Szolidaritási hozzájárulást 2017 óta kell fizetniük az önkormányzatoknak, adóerő-képességüktől függően. Ez az adóféle a tehetősebb, nagyobb bevételű településeket sújtja. Mértéke megemelkedett, miután Budapesten az ellenzék nyerte az önkormányzati választást.  Tarlós István idején a főváros 5,5 milliárdot fizetett be a költségvetésbe ezen a címen, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat idén már 58 milliárdot.

A fővárosi önkormányzat nemrég bejelentette, pert indít ez ügyben. 

A kormány pedig azt tervezi, hogy ismét emel, 30 százalákkal. Ez a költségvetési Tanács állásfoglalásából derült ki, amely a 2024-es költségvetés tervezetéhez készült.

Wittinghoff szerint a kormány az elmúlt években milliárdokkal rövidítette meg a budaörsieket is.

„Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány” – indokolta álláspontját a budaörsi polgármester. Wittinghoff emlékeztet, hogy ez a sarc ellentétes az alaptörvénnyel, az önkormányzati törvénnyel, az Önkormányzatok Európai Chartájával. Budaörs korábban már indított polgári pert a szolidaritási hozzájárulás miatt, de abban a mai napig nincs döntés. A másodfokon eljáró bíróság ugyanis az Alkotmánybírósághoz utalta az ügyet, de ott nem volt lehetőség határozni ez ügyben.

A mostani jogi helyzet annyiban más, hogy ez közigazgatási per lesz, amelyben lehet hivatkozni arra, hogy a pénzügyminiszter – elmulasztva a rá rótt igazítási kötelezettséget – nem hozta összhangba a hozzájárulás mértékét az Alaptörvénnyel és az önkormányzati törvénnyel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk