Budapesti neonáci koncertek ellen indított petíciót az aHang

  • narancs.hu
  • 2024. október 8.

Belpol

Arra kérik a rendőrséget, tegyenek meg minden, hogy a decemberre tervezett esemény ne valósulhasson meg.

Másfél hét alatt több mint 3 ezren írták alá azt a tiltakozó petícióban, amit az aHang indított a Budapestre tervezett neonáci koncertek miatt – derül ki a szervezet keddi közleményéből.

A közlemény szerint december 21-én „Night of the Nordic Sun” néven rendeznek neonáci bulit Budapesten, az eseményen pedig olyan külföldi zenekarok fognak fellépni – a Der Stürmer, a Sunwheel, valamint két másik zenekar –, amelyek az úgynevezett National Socialist Black Metal (NSBM), vagyis a nemzetiszocialista black metal irányzatot képviselik. Az NSBM a black metal egy olyan irányzata, amely a nyíltan támogatja a nemzetiszocializmust, a neonáci eszméket és a rasszista, antiszemita nézeteket.

A tervezett neonáci buliról szeptember közepén a Telex is beszámolt. A lap szerint A Der Stürmer zenekar neve az 1930-as években megjelent hírhedt náci propagandalaptól származik. Az egyébként görögországi black metal zenekar dalszövegeiben és megnyilvánulásaiban gyakran hirdet fajgyűlöletet, antiszemitizmust, neonáci eszméket és erőszakos politikai nézeteket, amelyek összhangban vannak a nemzetiszocialista ideológiával.

Az NSBM-szcéna ráadásul szorosan kapcsolódik szélsőjobboldali mozgalmakhoz és gyűlöletcsoportokhoz, emiatt ezek a zenekarok és a hozzájuk tartozó zenei irányzatok sok helyen be vannak tiltva.

A koncert másik fellépőjét, a Sunwheel nevű lengyel black metal együttest a zenéje mellett a logója miatt lehet leginkább neonáci zenekarnak nevezni, a „sunwheel”, vagyis a napkerék ugyanis egy horogkeresztre hajazó szimbólum.

Az aHang petíciójában arra kéri a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy ez az esemény ne valósulhasson meg. Mint írják, az ilyen rendezvények Budapesten történő engedélyezése nemcsak a város hírnevét rontaná, de a közösségekre is komoly veszélyt jelentene.

Az eseményt szervező Nordic Sun Records Budapest (NSRB) honlapja szerint a devócemberre tervezett koncertek helyszínéről csak akkor kapnak információt a résztvevők, ha előzetesen megveszik a belépőjegyüket. Az aHang emlékeztetett, az NSRB honlapján olyan termékek is vásárolhatók, amelyek a fehér felsőbbrendűséget, vagy éppen a náci Hitlerjugend jelmondatát, a „vér és becsületet” hirdetik.

(Címlapképünk forrása: Facebook / aHang)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A régi olaszos hangulat

Orbán Viktor elfoglalásról, visszafoglalásról beszélt Matteo Salvini pártjának buliján, miközben az általa vezetett ország éppen most szegényedik el. Kicsit elmorfondíroztunk azon, miről is van szó.