Minden második köhögő beteg koronavírusos

  • narancs.hu
  • 2024. október 9.

Belpol

Most lázzal, elhúzódó köhögéssel, napokig tartó gyöngeséggel jár.

Az augusztus utolsó hete és szeptember utolsó hete között begyűjtött minták több mint fele koronavírus-fertőzést igazolt a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjánál – írja a Népszava.

Ez a központ országszerte 87 háziorvostól kap rendszeresen olyan mintákat, amelyeket légúti panaszokkal érkező betegektől vesznek.

Most hírlevelet küldött az intézmény a háziorvosoknak, arra kéri őket, hogy mihelyt megérkezik a koronavírus elleni frissített védőoltás, ajánlják azoknak, akik elmúltak hatvanévesek, vagy valamilyen krónikus betegségben szenvednek. 

A mostani Covid-vírus ellen egyelőre nincs oltóanyag Magyarországon, mert amit korábban vettek, annak augusztus végén lejárt az érvényessége.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elkezdte a beszerzést, de azt nem közölte, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelt. 

A lap több háziorvostól úgy értesült, hogy naponta 80-90 beteget fogadnak felső légúti panaszokkal.

Zuglóban Keczéry Attila tapasztalata a már említett intézet adatainak felel meg: arról számolt be, hogy a múlt héten szinte minden második köhögő, tüsszögő betege koronavírus-fertőzött volt a tesztek alapján. A betegség most a legtöbb betegnél lázzal, elhúzódó köhögéssel jelentkezik, majd miután elmúlik a láz, napokig tartó gyöngeség jön.

Póta György gyermekorvos viszont olyan esetről számolt be, hogy egy pár hónapos csecsemőt, aki belázasodott, a biztonság kedvéért beutalt a kórházba, mivel a szüleiről bebizonyosodott, koronavírusosok voltak. A kisbabáról azóta kiderült, semmi baja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk