Bűncselekményre figyelmeztetett, a Meta törölte a posztját

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 24.

Belpol

A szexuális irányelvek miatt korlátozták Bányai Judit influenszer fiókját. Egy cseh pornóoldal róla és másokról olyan fotókat közölt, amelyek illegálisan készültek. 

A Motherless nevű cseh pornográf oldal magyar nőkről illegálisan készített képeket közölt. A hozzászólók arról írtak, hogyan kínoznák meg azt, aki a fotón látható. Mások a mesterséges intelligencia segítségével olyan fotókat hoztak létre, amelyeken az áldozatok meztelenül, megalázó helyzetben láthatók, elvágott torokkal, karddal a nyakukon, kikötözve.

Erre a bűncselekményre hívta fel a figyelmet Bányai Judit influenszer, aki egyike azoknak, akiknek a képével ily módon visszaéltek. Figyelmeztető posztját azonban – írja a hvg.hu – a Meta törölte, és büntetésből korlátozta az Instagram-fiókját. Ezt még egy sztoriban elmondhatta: „Tök jó, hogy én vagyok a szar. Köszi, Instagram!” – jegyezte meg keserűen.

A Meta a szexualitásra és a meztelenségre vonatkozó irányelvek megsértése miatt korlátozta az influenszer fiókját, de a történtek alapján nem lehet eldönteni, hogy a döntést ember hozta vagy automatizmus.

A magyar rendőrségen először augusztus 20-án tettek bejelentést nők, akiknek a fotói ilyen körülmények között kerültek nyilvánosságra a cseh oldalon, három nap alatt kilencre nőtt az érintettek száma. A nyomozás megindult. 

A szol24.hu közben arról ír, ez a bűncselekmény összefügghet azzal, ami Szolnokon történt. Néhány nappal ezelőtt valaki kamerát helyezett el egy mobilvécében a szolnoki Dokk Teraszon. A felvevőt észrevette egy nő, aki figyelmeztette az embereket. Valaki ezután bement abba a kabinba, eltöltött ott negyedórát, végül lehajtott fejjel, futva távozott. A Dokk Terasz ezután ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az eset miatt.

A hírportál azért feltételezi, hogy lehet összefüggés a két eset között, mert a cseh oldalra felkerült felvételek között jó néhány nyilvános vécében készülhetett.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk